The effects of asking referential questions on the participation and oral production of the lower level language learners in reading classes
Açık uçlu soruların okuma derslerinde düşük seviyeli dil öğrencilerinin derse katılımları ve sözel üretimleri üzerindeki etkileri
- Tez No: 263074
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NURDAN GÜRBÜZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: açık uçlu sorular, kapalı uçlu sorular, öğrenci katılımı, sözel üretim, referential questions, display questions, student participation, oral production
- Yıl: 2010
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Bölümü
- Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
Bu çalışmanın amacı, okuma derslerinde, açık uçlu soruların düşük seviyeli öğrencilerin sözel olarak derse katılımına ve sözel üretimine olan etkisini araştırmaktır. Asıl amaç, sadece metni anlayıp anlamadıklarını sorgulayan soruları cevaplamak yerine, bu sınıflarda görüş ve yorum almak amacıyla sorular sormanın, bu öğrencilerin, yetersiz dil becerilerinden kaynaklanan suskunluklarını gidermede bir rol oynayıp oynamayacağının araştırılmasıdır.Bu amaçla dört haftalık bir zaman zarfında, İzmir Ekonomi Üniversitesi'nde düşük seviyeli öğrencilerin bulunduğu bir hazırlık sınıfında eylem araştırması düzenlenmiştir. Bu araştırma, bu sınıflarda görülen düşük öğrenci katılımının sebeplerini araştırmak ve bu soruna çözüm olarak bir hipotez geliştirmek amacıyla yürütülen bir ön çalışma dersi, ve geliştirilen hipotezi test etmek amacıyla gerçekleştirilen üç okuma dersinden oluşmaktadır.Bu üç okuma dersi boyunca, öğrencilere hem açık uçlu hem de kapalı uçlu sorular sorulmuş ve bu sorulara katılan öğrenci sayısı ve verilen cevap sayısı nicel veri elde etmek amacıyla hesaplanmıştır. Ayrıca, hangi soru tipinin daha uzun cevap verilmesini sağladığını tespit etmek amacıyla, her iki soru tipine verilen cevapların uzunluklarının ortalaması alınmıştır.Nicel verilere göre, fikir ve görüş elde etmek amacıyla açık uçlu sorular sorulduğunda, düşük seviyeli öğrencilerin derse katılımında artış gözlenmiştir. Aynı zamanda bu tip sorular kapalı uçlu sorulara göre öğrencilerden daha uzun cevaplar alınmasını sağlamıştır.
Özet (Çeviri)
This study aims at investigating the effect of asking referential questions on the oral participation and production of lower level language learners in reading classes. The main purpose of the study is to inquire whether the reticence of lower level language learners to participate in lessons due to their poor language ability could be overcome by asking questions that require their opinions and comments, rather than solely answering questions to display their comprehension.For this purpose an action research was conducted in a lower level preparatory class at Izmir University of Economics over a 4-week period. This action research included a preliminary investigation stage to discover the reasons for low level of participation in these classes and to come up with a hypothesis to solve the problem, and 3 reading lessons to test the hypothesis. During those 3 lessons students were exposed to both display and referential questions and the number of students and responses were calculated for both question types to collect quantitative data. In addition, the mean lengths (in words) of students? responses to display and referential questions were calculated to find out the differences of students? responses in terms of length between display and referential questions.The analysis of quantitative data indicates that lower level language learners participate more when asked a referential question. Additionally, referential questions engender longer responses compared to the responses given to the display questions.