Kooperatif işletmelerde örgüt kültürü; kooperatif ve özel sektör işletmelerinde örgüt kültürünün karşılaştırmalı analizi
Co-operative enterprice organization culture; comperative analsis of organization culture in the cooperative and private sector sector enterprices
- Tez No: 263164
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NURCAN TURAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Kooperatif, Örgüt Kültürü, Kooperatiflerde Örgüt Kültürü, Cooperation, Organizational Culture, Cooperation Culture
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
- Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
Örgüt kavramı, sosyal ve bilimsel bir kavramdır. Bireylerin gereksinimlerini karşılamak amacıyla kurulan örgütler yaşamlarını devam ettirmek zorundadır. Örgütün yaşamının devam etmesinde ise örgütün çalışanları önemli bir rol oynamaktadırlar.Kültür, günlük yaşamda bireylerin davranış biçimlerini nitelendirmek amacıyla kullanılan bir kavramken, örgütsel anlamda ise örgütün çalışanlarının davranış biçimlerini örgütsel değerlere göre şekillendirme olarak kavramlaşır.Örgütün yaşamını devam ettirmesi için, çalışanların belli bir kültürü özümsemesi gerekmektedir. Bu kültür de örgütün kendi öz kültürüdür. Örgüt, kültürü sürekli olduğu sürece yaşamı da sürekli olacaktır. Örgüt kültürünü yaşatanlar da devam ettirenler de örgütteki çalışanlardır. Örgüt kültürünün temel amacı, örgüt çalışanlarına bu kültürü aşılayarak örgüt içindeki değerlere uyum göstermesini sağlamak ve bu değerlere ne kadar uyulduğunun seviyesini belirlemektir.Örgüt kültürü ile çalışanların bütünlük oluşturması için, örgüt kültürünün iyi anlaşılması gerekmektedir. Bu çalışmada, kooperatif örgütte çalışanların davranışları üzerinde örgüt kültürünün etkisinin nasıl oluştuğu incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
The Organization concept is a concept of social and scientific organizations. Established in order to meet the needs of individual organizations must continue their lives. Of the Organization continues to play an important role in the organization's employees are.Cooperatives Organization's own culture within the organization matter how effectively employees will adapt to the culture of an organization so strong.To continue the organization's employees are required to adopt a particular culture. This culture is the organization's own culture, continuously as long as the organizational culture of life is also continuous. Organizational culture and continue are living with the working in those organizations. The fundamental purpose of organization culture and employees embraced this culture values harmony within the organization and show how these values indicate the level of compliance that is.Culture in everyday life behavior of individuals is used to describe a concept, while considering the meaning of organizational behavior of employees of the organization according to organizational values are understood to be forming. Organization's culture and employee behavior to create a whole culture of the organization must be well understood. In this study the behavior of employees in cooperatives organizations on how to render the impact of organizational culture is examined.