Zekât verilecek kimseler
Those we can give alms
- Tez No: 263227
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MENDERES GÜRKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: İhtiyaç sahibi, Zengin, Mal, Zekât, Need owner, Rich, Possessions, Alms
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İslam Hukuku Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 131
Özet
İslamın temel ibadetlerinden bir tanesi de zekâttır. Zekât mal ile yapılan bir ibadettir. Dinimizce zengin sayılan müslümanların mallarının belli bir kısmını belli zamanlarda ihtiyaç sahiplerine vermeleriyle gerçekleşir. Bu ihtiyaç sahipleri yani zekât verilecek kimseler Tevbe Suresi 60. Ayeti Kerimede şöyle sınıflandırılmıştır:?Zekâtlar, Allah katında farz kılınmış olarak; yalnız fakirler, miskinler, zekât işlerinde çalışanlar, kalpleri İslama ısındırılmak istenenler, köleler, borçlular, Allah yolunda bulunanlarla yolcuların (hakkı)'dır. Allah çok iyi bilendir, derin hikmet sahibidir.?Bu ayeti kerimeye göre zekât ancak şu kimselere verilir:1.Fakirler: İhtiyaç sahibi olup geçimini sağlayacak kadar imkânı olmayan kimseler.2.Miskinler: Fakirlerden daha çok ihtiyaç sahibi olan veya çalışacak durumda olmayan kimselerdir.3.Zekât İşlerinde Çalışanlar: Devlet tarafından zekât toplama ve dağıtmak için görevlendirilmiş memurlardır.4.Müellefe-i Kulûb: Müslüman olanlardan veya olmayanlardan İslam dinine ısındırılmak istenen kişilerdir.5.Köleler: Özgürlüğünü elde etmek için efendisi ile anlaşmalı kölelerdir.6.Borçlular: Kötü ve haram bir iş için olmamak şartıyla borçlanan kimselerdir.7.Allah Yolunda Bulunanlar: Yüce Allah'ın rızasını kazanmak için çalışıp savaşanlardır.8.Yolda Kalanlar: Yolculuk sırasında mağdur durumda olan yolculardır.Bu sınıfların dışında kalanlara zekât verilmez. Ancak bu sınıfların kimler olduğu zamana ve şartlara göre farklı şekillerde yorumlanabilir. Bu yorumlar yapılırken ayeti kerimede belirtilen bu temel sınıflar ve amacın dışına çıkılmamalıdır.Zenginlere, çalışıp kazanabilecek durumda olanlara, bakmakla yükümlü olunan yakınlara, müslüman olmayanlara ve Hz. Peygamber(s.a.v) yakınlarına zekât verilmez.
Özet (Çeviri)
One of the main worships of Islam is alms. Alms is done with goods. It is done by the people who are taken as rich by our religion by giving some portion of their goods to people who are in need in some periods of the year. The people who are in need; aka. those, we can give our alms are classified in Repentance sura (of the Koran), 60. verse of the Koran:?Alms are for the poor and the needy, and those employed to administer the (funds); for those whose hearts have been (recently) reconciled (to Truth); for those in bondage and in debt; in the Cause of Allah; and for the wayfarer: (thus is it) ordained by Allah, and Allah is full of knowledge and wisdom.?Alms can be given only to those, in this verse of the Koran:1.The Poor: Who are in need and do not have enough potential to live2.The Needy: Who are in worse condition than the poor or can not work3.Those employed to administer the Alms: Who are appointed to gather and distribute alms by the goverment4.Those whose hearts have been (recently) reconciled (to Truth): Who are muslim or not to make them closer to Islam.5.Those in bondage: Who made aggrement with their masters to become free.6.Those in debt: Who are in debt, but except in a bad manner or forbidden by religion.7.Those in the Cause of Allah: Who work or fight for Allah?s sake.8.The wayfarer: Who became aggrieved during the travel.You may not give our alms to the others who are not in these classes; which we explained above. However, who are in these classes may vary depending on time & conditions and this can result in different interpretations. But while making these interpretations, you should follow the guides of the verse of Koran, where it explains the basics of the classes & purposes.You should not give your alms to: those, who are rich, who can earn, whom you should take care of, who is not a muslim, and the relatives of Hz. Prophet Muhammad (s.a.v).