Kurumsal vatandaşlık yönetiminde halkla ilişkiler rölü
The role of public relations in the management of corporate citizenship
- Tez No: 263308
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GAYE EDİZLER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halkla İlişkiler, Public Relations
- Anahtar Kelimeler: Kurumsal Vatandaşlık Davranışı, Halkla İlişkiler Araçları, Diğerkamlık, Nezaket, Vicdanlılık, Centilmenlik, Sivil Erdem
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 154
Özet
Gelişmeler nedeniyle küçük bir köy haline gelen dünyada, pazar alanında rekabet şartları günden güne ağırlaşmaktadır. Kurumların da rekabet yarışında öne çıkabilmeleri için insan faktörünün verimliğin günden güne artmaktadır. İşini severek yapan çalışanların işlerinde daha verimli olacaklarına dair düşüncelerin inandırabilmesi için detaylı çalışmalarına ihtiyaç bulunmaktadır. Kurum içi çalışanların performansının en üst seviyede sağlayabilecek Kurumsal Vatandaşlık Davranışı (KVD)'nın ortaya çıkabilmesi için kurum içi iletişime etkili olan halkla ilişkiler araçların rölü önemlidir. Bu çalışma, halkla ilişkiler araçlarının KVD üzerine etkili olup olmadığını belirtmek için amaçlanmıştır.Araştırma imalat- ihracat sektöründe faaliyet gösteren 2 şirketin çalışanları ve yöneticileri üzerinde yapılmıştır. Anket yöntemiyle sağlanan veriler, istatistik programı kullanılarak analiz edilmektedir. Ayrıca kontrol değişkeleri olarak belirlenen cinsiyet, yaş, eğitim durumu, çalışma süresi gibi çalışanların demografik özelliklerinin, belirtilen değişkenler de çalışma amacı kapsamındadır. Geliştirilen araştırma hipotezleri, istatistiksel analiz teknikleri kullanılarak sınanmakta, elde edilen bulgular ve değerlendirmelerden meydana gelen sonuçlar halkla ilşkiler araçları ve kurumsal vatandaşlık davranışları arasındaki ilişkiyi belirtmektedir.
Özet (Çeviri)
Due to the enterprices in the market field in the world which can be considered as a small village the rivalry conditions has been highly increased. In order to get ahead in this rivalry the organizations has been increasing the importance of the human being productivity. Although it is a common belief that employers who fulfill their job willingly are more productive than the others. Inh order to find out the points which have impact on this productivity details studies are needed. Public relations tecnics are effective for the communication in the corporate and plays a great role in coming out of Corporate Citizenship Behavior which can be counted as the extreme point of human performance to appear. This master thesis studies the effects of public relations tecnics on the impacts of Corporate Citizenship Behavior.Research has been made on employers and directors of two enterprices which are members of import- export activities. The data obtained by survey method are analysed by SPSS program. It is also aimed to measure the effects of variables like age, education, gender, work period on the variables identified as personal attitudes and behaviors. The research developed hypothesis has been tested by using statistical analysis techniques and the evaluations and findings obtained prove the relationship between Corporate Citizenship Behavior and Public Relations tecnics.Keywords : Corporate Citizenship Behavior, Public Relations, Public Relations Tecnics, Altruism, Courtesy, Conscientioueness, Sportmenship, Civic virtue.