İlköğretim öğrencilerinin bilişsel stil ve öğrenme stillerinin farklı ölçme formatlarından aldıkları puanlara etkisi
The effect of elementary students? cognitive styles and learning styles on the scores of different test formats
- Tez No: 263455
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHTAP ÇAKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Bilişsel stil, Öğrenme stili, Ölçme, Değerlendirme
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Bölümü
- Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 140
Özet
Bu araştırma; ilköğretim 7. sınıf öğrencilerinin bilişsel stil ve öğrenme stillerinin, öğrencilerin farklı ölçme formatlarından aldıkları puanlara etkisini saptamak amacıyla hazırlanmıştır. Araştırma 2009?2010 eğitim-öğretim yılında Kocaeli ili Gebze ilçesinde bulunan iki ilköğretim okulunda okuyan 294 7. sınıf öğrencisi üzerinde gerçekleştirilmiştir. Öğrencilerin bilişsel stillerini belirlemek için Witkin, Oltman, Raskin ve Karp (1971) tarafından geliştirilen Grup Saklı Figürler Testi, öğrenme stillerini belirlemek için ise Kolb (1985) tarafından geliştirilen Öğrenme Stilleri Envanteri uygulanmıştır. Ayrıca öğrencilere Fen ve Teknoloji dersindeki ?Atomun Yapısı? konusunun kazanımları dikkate alınarak araştırmacı tarafından geliştirilen çoktan seçmeli test, yazılı yoklama ve kısa cevaplı test uygulanmıştır.Veri toplama araçlarından elde edilen veriler bilgisayar ortamında bir paket istatistik programında analiz edilmiştir. Çalışma verilerinin çözümlenmesinde betimsel istatistiklerin yanı sıra iki faktörlü MANOVA, karışık ölçümler için iki faktörlü ANOVA testi ve Pearson Momentler Çarpımı Korelasyon Katsayısı kullanılmıştır.Araştırmada elde edilen sonuçlar şunlardır; öğrencilerin bilişsel stilleri ile farklı ölçme formatlarından aldıkları başarı puanları arasında anlamlı farklılık vardır. Alan bağımsız öğrenciler her üç ölçme formatında da alan bağımlı öğrencilerden daha yüksek puanlar almışlardır. Öğrenme stili farklı olan öğrencilerin üç farklı ölçme formatından aldıkları puanların ortalamaları arasında anlamlı fark bulunurken öğrencilerin aldıkları puanlar ile cinsiyetleri arasında istatistiksel açıdan anlamlı bir farklılaşmanın olmadığı sonucuna ulaşılmıştır. Son olarak da öğrencilerin alan bağımsız gruba yaklaştıkça her üç ölçme formatından aldıkları başarı puanlarının da yükseldiği sonucu elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study is aimed to determine the effects of cognitive and learning styles of 7th grade students on their scores which was taken from the tests with different techniques.Research was applied to 294 seventh grade students at two schools of Gebze during 2009-2010 Education year. The group embedded figures test was used to determine cognitive styles of the students which was developed by Witkin, Oltman, Raskin and Karp (1971), Learning Styles Inventory was used to determine learning styles of students which was developed by Kolb (1985). In addition multiple choice test, written exam and short answer test was applied to the students which were consist of the ?Structure of the Atom? theme in Science and Technology Course.Data collected was analyzed in a Package Statistic Programmes. The data was resolved by Two Factor MANOVA, Two way ANOVA for Mixed Measures and Pearson Moments Correlation Coefficient in addition to descriptive statistics.As a result of this study, students who have different cognitive styles took significantly different scores which was taken from different types of measuring instruments. Field-Independent Students took higher scores than field-dependent students from three different testing formats. There is significantly difference between the means of scores which was achieved from different types of testing formats by students who have different learning styles. There is no significant difference among the scores of students according to gender. Finally, it was founded that while students approaching to Field-Independent Group, scores taken from three testing formats rising too.Key Words :Cognitive styles, learning style, measurement, evaluation.