İlköğretim 3. sınıf müzik dersi müziksel yaratıcılık öğrenme alanı kazanımlarının edinilmesinde yaratıcı dramanın etkisi
The effects of creative drama on acquisition of the attainments of musical creativity learning domain in third grade music lessons in primary education
  1. Tez No: 263499
  2. Yazar: ÖZLEM SEVER
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MERİÇ TUNCEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Müzik Dersi, Müziksel Yaratıcılık, Yaratıcı drama, Music Lesson, Musical Creativity, Creative Drama
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Bölümü
  12. Bilim Dalı: Sınıf Öğretmenliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 118
Özet
Araştırmada, İlköğretim 3. Sınıf Müzik dersi ?Müziksel Yaratıcılık? öğrenmealanı kazanımlarının edinilmesinde programın ön gördüğü yöntem ile Yaratıcı Dramayönteminin etkisi arasında anlamlı bir farklılığın olup olmadığı tespit edilmiştir.Araştırmada deneysel desen modellerinden ön test-son test kontrol grupludeneysel desen kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu Bolu'da bir İlköğretimOkulunda bulunan 3. sınıf iki grup oluşturmaktadır. Deney grubunda 22, kontrolgrubunda 30 olmak üzere araştırma 52 öğrenciden oluşmaktadır.Öğrencilerin Müziksel Yaratıcılık öğrenme alanı kazanımlarının edinmesindeanlamlı bir fark olup olmadığını tespit edebilmek amacıyla, 8 hafta süren öğrenme alanıöncesi ve sonrasında kazanıma uygun geliştirilen değerlendirme araçları uygulanmıştır.Veriler uzmanlar tarafından değerlendirilerek toplanmıştır. Elde edilenverilerin istatistiksel yorumlamasında SPSS istatistik programı kullanılmış, temelistatistiksel işlemlerin yanında tüm alt problemlerin yapısına bağlı olarak t- testistatistiksel tekniği kullanılmıştır.Elde edilen verilere göre; Yaratıcı Drama yöntemiyle işlenen grup ileprogramın ön gördüğü yöntemle işlendiği grubun son test puanlarına bakıldığındaviYaratıcı Drama yöntemi lehine anlamlı farklılıklar belirlenmiştir. Buna göre YaratıcıDrama yönteminin, Müzik dersi Müziksel Yaratıcılık öğrenme alanı kazanımlarınınedinilmesinde programın ön gördüğü yönteme kıyasla daha etkili olduğu sonucunaulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to define whether there are meaningful differencesof acquisition of the attainments of ?Musical Creativity? learning domain between themethods provided in the curriculum and the method of Creative Drama in third- gradeMusic lessons in Primary Education.Pretest- posttest classic experimental research design with control group wasused in this study. The sample was two groups of students of third grade in a PrimarySchool in Bolu. The study included 52 students. In the experiment group and controlgroup, there were 22 and 30 students, respectively.For the definition of the meaningful differences in the acquisition of theattainments of Musical Creativity learning domain, evaluation tools developed for theassessment of the attainments were used before and after the 8- week learning period.The data were collected through evaluations of specialists. In the statistical datainterpretation, SPSS statistical application was used and together with basic statisticalcalculations, t- test statistics method was used according to the nature of allsubproblems.viAccording to the data obtained, posttest scores revealed meaningful differencesin favor of Creative Drama, when compared with the group taught by the methodsprovided in the curriculum. The results of this study suggest that Creative Dramamethod could be more effective for the acquisition of the attainments of MusicalCreativity learning domain in Music lessons compared to the methods provided in thecurriculum.