Anne babası boşanmış ilköğretim öğrencilerinin okul-aile ve sosyal ortamlarda yaşadıkları problemlere ilişkin görüşler
Views about problems that the elementary school students which have divorced parents are living in school, home and social environments
- Tez No: 263526
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. DUYGU S. ÖZTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Sosyoloji, Education and Training, Sociology
- Anahtar Kelimeler: İlköğretim, anne babası ayrı ya da boşanmış çocuklar, iletişim problemleri, Primary Education, Children with divorced or separated parents, Communication Problems
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sınıf Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
Bu çalışma, anne babası ayrılmış ya da boşanmış ilköğretim öğrencilerinin sınıf, ev ve sosyal ortamlarda yaşadıkları problemlere ilişkin öğrenci ve öğretmen görüşlerini saptamak amacıyla yapılmış nitel bir çalışmadır.Araştırma, 2008-2009 eğitim-öğretim yılında, İstanbul ili Kadıköy ilçesi sınırları içinde yer alan farklı 4 ilköğretim okulunda yapılmıştır. Araştırmanın örneklem grubunu, 4 ilköğretim okulunda okuyan, farklı sınıf düzeylerindeki 33 öğrenci ile onların farklı branşlardan 20 sınıf ve sınıf rehber öğretmeni oluşmaktadır. Araştırma kapsamında bu 33 öğrenci ve 20 öğretmen ile görüşmeler yapılmıştır.Anne babası boşanmış çocukların boşanma sonrası yaşadıkları problemleri betimleyecek şekilde sorular içeren öğrenci ve öğretmen görüşme formları hazırlanmıştır. Bu formlar, uzman görüşlerine başvurularak, araştırmacı tarafından geliştirilmiştirVerilerin çözümlenmesinde, kişisel bilgi formlarından elde edilen nicel verilerin çözümlenmesinde frekans hesaplamaları kullanılmıştır. Nitel veriler için de içeriksel analiz yapılmıştır. Elde edilen bulgulara yönelik ulaşılan sonuçlar aşağıda özetlenmiştir.1- Anne babası boşanmış öğrencilerin okula devam etme, derslerine ilgi duyma ve ders başarı düzeylerinde düşüşler olduğu saptanmıştır.2- Boşanma sürecinin olumsuz etkilerini üzerinde taşıyan öğrencilerin sınıf ortamında dengesiz, huzursuz ve uyumsuz davranışlar sergileyebildikleri ortaya çıkmıştır.3- Anne babası boşanmış öğrencilerin yakın arkadaşlarından aldıkları sosyal desteğin boşanmaya uyum sürecinde önemli bir etmen olduğu sonucuna varılmıştır.4- Boşanma süreci ve sonrasında ebeveynlerinden sevgi, ilgi ve destek gören öğrencilerin boşanmaya uyum sürecinde daha az problem yaşadıkları tespit edilmiştir.5- Öğretmenlerin anne babası boşanmış öğrencilerinin sosyal ilgililikleri ile yakından ilgilenmesi öğrencilerin boşanmaya uyum sürecinde önemli bir etmen olarak ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
This is a qualitative study which has been done with the aim of determine the views of students and teachers about problems that the first and second grade students, which have divorced parents, are living in school, home and social environments.The research has been done in the province of İstanbul, Kadikoy district within the boundaries of different 4 primary schools, in 2008 - 2009 education and instruction year. The study of group is consisted of 33 students in different grade levels and their 20 class teachers and class guidance teachers in different branches. With these 33 students and 20 teachers in the study were interviewed.The interview forms which contain questions in the form that they will describe the problems that the students, which have divorced parents, are living after the divorce process, in school, home and social environments. Applying to expert view, these forms have been arrenged by the researcher.In analyzing the data, in analyzing the quantitative data which gained from the personal information forms, frequency calculations have been used. And for the qualitative data which were obtained from interviews qualitative contextual analysis has been done. The reached findings have been listed below.1- Students with divorced parents, showed declines in attending school, their interest on lessons and classes and achievement levels2- Students, who carry the negative effects of divorce on, in the class of restless, unstable and incompatible behaviors that have emerged.3- Receiving social support from close friends for the students with divorced parents, was concluded that an important factor in the process of adaptation to divorce4- The students, who are in the process of adaptation to divorce, can take their parents love, care and support, after the divorce process, they were less trouble.5- Teachers, who have student with divorced parents in their class, are interested in the social relevance of that students has emerged as an important factor in the process of adaptation to divorce.