3?6 yaş grubu çocukların ?müziksel iletişim boyutları ölçeği?nin geliştirilmesi
Scale development of the dimensions of musical communication: Children between the ages of 3 to 6
- Tez No: 263528
- Danışmanlar: DOÇ. DR. UĞUR ALPAGUT
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Müzik, Education and Training, Music
- Anahtar Kelimeler: Müziksel İletişim, Müzik, Müzik Eğitimi, Çocuk, Anne-baba ve Müzik, Ölçek Geliştirme, Faktör Analizi, Musical Communication, Music, Music Education, Children, Parents and Music, Scale Development, Factor Analysis
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Müzik Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 160
Özet
Bu çalışma, ?3?6 Yaş Grubu Çocukların ?Müziksel İletişimin BoyutlarıÖlçeği?ni geliştirmek üzere tasarlanmıştır. Bu amaca yönelik olarak, literatürtaraması, anne-babalar ile görüşmeler ve konunun uzmanları ile yapılangörüşmeler sonucunda, 51 maddeden oluşan ilk ölçek oluşturulmuştur. Dahasonra ilk ölçek 2 pilot çalışma ile yeniden düzenlenerek 40 ifade ve 2 kontrolifadesi, toplam 42 madde ile ?Müziksel İletişimin Boyutları Ölçeği? (MİBÖ)oluşturulmuştur.Gözden geçirmeler ile yeniden düzenlenen ve son şekli verilen ölçek,1375 anne-babaya uygulanmıştır. Yönergeye uygun olarak doldurulan 1110ölçekten elde edilen veriler analizlerde kullanılmıştır. Faktör analizinden önceyapılan madde-ölçek korelâsyonları sonucuna göre 10 madde ölçektençıkarılmıştır.Yapılan açıklayıcı faktör analizi sonuçlarına göre; 8 boyutlu bir yapıortaya çıkmıştır. Bu boyutlar: ?Ortam?, ?Destek?, ?Uyku Alışkanlıkları?,?Müziksel Etkileşim?, ?Seçicilik?, ?Cinsiyet?, ?Ödül?, ?Ekonomik DurumEngeller?, olarak adlandırılmıştır. Bütün boyutlar, kabul edilebilir alfadeğerlerine sahiptir (,837 ile. ,541 arasında) ve ölçeğin tümüne ait alfagüvenirlik katsayısı .901'dir. Bu sekiz boyut toplam varyansın %61.977'ünüaçıklamaktadır.Müziksel İletişimin Boyutları Ölçeği'nin son şekli 32 madde (2'sikontrol maddesi olmak üzere) ve 8 boyuttan oluşmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study was designed to develop the scale of ?The dimensions ofmusical communication of children, which are between the ages 3 and 6?. Forthis purpose, the preliminary scale consisting of 51 items was formulatedthrough a review of the literature and interviews with parents and specialists.The preliminary scale was reorganized with two pilot studies and the ?Scale of the Dimensions of Musical Communication (SDMC)?, which includes 42 items(40 expressions and 2 expressions of control) was formed.The final scale was formed after revisions and the scale wasadministered to 1375 parents. The data obtained from 1110 of the scales,which were completed by the parents in full accordance with the scaleinstructions were used for analysis. According to results of the item- scalecorrelations prior to the factor analysis, 10 items were removed from thescale.The results of the explanatory factor analysis provided an eightdimensionedstructure. These eight dimensions are described as ?Setting?,?Support?, ?Sleeping Habits?, ?Musical Interaction?, ?Selectivity?, ?Gender?,?Reward?, ?Economic Situation-Limitations?. All the dimensions haveacceptable alpha (between ,837 and ,541) and the alpha reliability coefficientsof the whole scale is ,901. These eight dimensions explain 61.977% of thetotal variance.The final version of the SDMC consists of 32 items, two of which areexpressions of control, and 8 dimensions.