Türkiye'de Antisemitizm ve Büyük Doğu Dergisi
Antisemitism in Turkey and Great East Magazine
- Tez No: 263687
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ELÇİN MACAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Antisemitizm, Büyük Doğu Dergisi, Necip Fazıl Kısakürek, Antisemitisim, Büyük Doğu (Great East) Magazine, Necip Fazil Kisakurek
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bölümü
- Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 135
Özet
Bu tezin amacı, Necip Fazıl Kısakürek yönetimindeki Büyük Doğu dergisi üzerinden Türkiye`de antisemitizm olgusunu tartışmaktır. Örneklem olarak bu yayının seçilmesinde, derginin politikasını belirleyen Necip Fazıl'ın Milliyetçilik, İslamcılık ve Muhafazakârlık üçgenindeki duruşu önemli bir faktördür. Ayrıca 1943?1978 yılları arasında, keza Türkiye Tarihi'nin en çalkantılı dönemlerinde yayınlanan derginin Cemiyet kurmak ve hatta partileşmek gibi kurumsal çalışmaları bulunması da etkinliği açısından incelenmesi gereken diğer bir faktördür. Özellikle İslamcı düşüncenin bugün geldiği noktada önemli bir mihenk taşı olması bakımından Büyük Doğu, uzun soluklu yayın dönemiyle irdelenmesi yararlı bir yayın olarak karşımıza çıkmaktadır. Antisemitizm kavramının, ilk etapta böyle bir dergi üzerinden incelenmesi özellikle İslamcı basının antisemitikduruşunun kökenlerinin anlaşılmasında etkili olacaktır. Bu amaçla çalışmada öncelikle antisemitizmin kavram tartışmalarına yer verilmiş, gerek tarihsel periyotta gerekse sosyolojik manada antisemitizm kavramının yeri aktarılmıştır. Akabinde Büyük Doğu dergisi ve Necip Fazıl'ın şahsında şekillenen Büyük Doğu Geleneği tartışılmış, son olarak ise derginin sayıları üzerinden antisemitizm analizine geçilmiştir. Elde edilen sonuçlar ışığında bakıldığında, Büyük Doğu'daki antisemitizmin başta Siyonizm, masonluk, dönmelik kavramları olmak birkaç konu üzerinde yoğunlaştığı görülmektedir. Fakat açık bir ifadeyle söylemek gerekirse, en temelde batılılaşma ve modernleşme karşıtlığının bir yansıması olarak antisemitizme başvurulduğu görülmektedir. İronik bir şekilde batıdan ithal edilmiş bir kavram olan antisemitizm batılılaşma karşıtlığının aktarılmasında kullanılmaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis is to discuss the notion of antisemitism through the Büyük Doğu (Grand East) magazine managed by the nationalist, Islamicist and conservative Necip Fazil Kisakurek. Between 1943-1978, during one of the most turbulent times of Turkish history, the magazine also attempted to establish an association--in fact a party. Büyük Doğu, as an important touchstone in the evolution of Islamism, is a valuable source with its long publishing life. Especially, the analysis of antisemitism promises a better understanding for other Islamicist media as well. Therefore, the first part of this thesis is devoted to discussions of antisemitism concept; and its historical and sociological interpretations. Afterwards, Büyük Doğumagazine and the tradition of Büyük Doğu shaped by Necip Fazil himself is discussed. Lastly, antisemitism is analyzed in different editions of the magazine. The results demonstrate that Büyük Doğu antisemitism centered on a few notions such as Zionisim, Masonary and Dönme?s (Jewish Converts to Islam). However, antisemitism has been mainly used to antagonize Westernism and Modernism.