Üniversite çalışanlarının iş doyumları (Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi örneği)
Job satisfactions of university employees (The sample of Mehmet Akif Ersoy University)
- Tez No: 263695
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ALİ TAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: İş doyumu, çalışan, kadrolu çalışan, sözleşmeli çalışan, Job satisfaction, employee, full employee, contract employee
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi, Teftişi, Planlaması ve Ekonomisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
Bu araştırmanın problemini, Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi çalışanlarının iş doyum düzeyleri ve doyum düzeylerinin cinsiyet, yaş, öğrenim durumu, istihdam şekli, çalışılan birim, çalışılan birimin konumu değişkenlerine göre farklılaşıp farklılaşmadığı oluşturmaktadır. Araştırmada betimsel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma evrenini, 2008-2009 eğitim öğretim yılında Mehmet Akif Ersoy Üniversitesinde sözleşmeli ve kadrolu olarak 320 çalışan oluşturmaktadır. Araştırmanın verileri, araştırmacı tarafından geliştirilen iş doyumu anketi ile toplanmıştır. Verilerin analizi, SPSS paket programında yapılmıştır. Verilerin çözümlenmesinde, frekans, yüzde, aritmetik ortalama, standart sapma, t testi ve ANOVA istatistik teknikleri kullanılmıştır.Çalışanların iş doyumları; kurumsal yapı, işin niteliği, işin hedefleri ve çalışma arkadaşları boyutlarında yüksek düzeyde olduğu saptanmıştır. En yüksek iş doyumu sağlanan maddelerin, kurumsal yapı boyutunda yaptığım iş karşılığında amirlerimce takdir edilirim', işin niteliği boyutunda `işimdeki sorumluluklarla başa çıkabilirim', işin hedefleri boyutunda `işim bana toplumda saygınlık kazandırır, çalışma arkadaşları boyutunda `çalışma arkadaşlarımla iyi ilişkilerim olduğuna inanırım' maddeleri olduğu saptanmıştır. Çalışanların cinsiyet, yaş, öğrenim düzeyi, çalışılan birimin konumu değişkenlerine göre iş doyumlarının, kurumsal yapı, işin niteliği, işin hedefleri ve çalışma arkadaşları boyutlarında farklılık göstermediği, istihdam şekli ve çalışılan birim değişkenlerine göre kurumsal yapı boyutunda farklılık olduğu saptanmış, işin niteliği, işin hedefleri ve çalışma arkadaşları boyutlarında farklılık olmadığı saptanmıştır. Çalışanların iş doyumlarının daha yüksek tutulabilmesi için kurumun sosyal ve fiziki olanakları geliştirilebilir. Kurumda çalışan yöneticiler çalışanlara eşit ve adil davranmalıdır.
Özet (Çeviri)
The problem of this study is built up whether the job satisfaction level of workers of Mehmet Akif Ersoy University and the level of job satisfaction differs according to variables such as gender, age, educational background, type of employment, unit of work, position of the unit of work. In this study, descriptive survey model was used. 320 workers of Mehmet Akif Ersoy University who work both as full employees and contract employees in 2008/2009 Academic Terms constitute the field of study. The data were collected with the job satisfaction questionnaire developed by researcher. The analyses were made in the SPSS package program. Statistic techniques like Frequency, percentage, arithmetical mean, standard deviation, t-test and ANOVA in the analyzing of the data were used.It has been found that job satisfaction of the workers is high in the cases of institutional unit, the quality of work, goals of work and fellow workers. ?I am appreciated by my superior in return for my effort for work?? in the case of institutional unit of articles providing the highest job satisfaction,`? I can handle with my responsibilities of work?? in the case of quality of work, `? My job brings me prestige in the society?? in the case of goals of work, and `?I believe I have good relationships with my colleagues?? in the case of fellow workers have been found. According to variables of gender of workers, age, educational background, the position of the unit of work, it has been confirmed that the job satisfaction do not differ in the cases of institutional unit, quality of work, goals of work and fellow workers and there are differences according to form of employment and unit of work variables in the case of institutional unit. It has also been established that there are no differences in the cases of quality of work, goals of work and fellow workers. To maintain higher employee job satisfaction institutions of social and physical facilities can be developed. Employees work in corporate managers should be equal and fair treatment.