4. ve 5. sınıfları okutan sınıf öğretmenlerinin fen ve teknoloji dersinde uyguladıkları yöntem ve tekniklerin öğretmen ve öğrenci görüşlerine göre incelenmesi
Examining the methods and techniques of class teachers instructing to 4th and 5th grade students in science and technology course, based on the opinions of students and teachers
- Tez No: 263790
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. DURMUŞ KILIÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Sınıf Öğretmeni, Fen ve Teknoloji, Yöntem, Teknik, Class Teacher, Science and Technology, Method, Technique
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Bölümü
- Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 241
Özet
Eğitim-öğretim programında üniteler ve konular işlenirken, başvurulacak yöntem ve teknikler, yapılacak etkinlikler, eğitim amaçlarının gerçekleştirilmesinde önemli rol oynar. Öğretmenler, eğitim-öğretim sürecinde öğrencileri belirlenen amaçlara uygun yöntem ve teknikleri uygulamalıdırlar.Bu çalışmanın temel amacı, 4. ve 5. sınıfları okutan sınıf öğretmenlerinin Fen ve Teknoloji dersinde uyguladıkları yöntem ve tekniklerin öğrenciler ve öğretmenlerin görüşlerine göre incelemek, araştırmada incelenen görüşlere göre saptanan eksiklikleri belirlemek ve bu eksikliklerin kaldırılmasına yönelik alternatif önerilerde bulunmaktır.Araştırma örneklemini, Erzurum ili ilköğretim okullarından amaçlı örnekleme olarak seçilen öğretmenler ve öğrenciler oluşturmaktadır. Anket gönderilen 674 öğrenci ile 233 öğretmen dönütte bulunmuştur. Anketler iki bölümden oluşmaktadır. Anketlerin birinci bölümünde katılımcılara ilişkin demografik özellikleri bulunmaktadır. İkinci bölümde ise katılımcıların görüşlerine ilişkin maddeler (öğrenci anketinde 24, öğretmen anketinde de 45 madde) bulunmaktadır. Analizler SPSS for Windows 16.00 istatistik paket programı ile yapılmıştır. Veriler anketlerin, ilköğretim okullarında görev yapan öğretmenlere ve 4. ve 5. sınıf öğrencilerine uygulanması sonucu elde edilmiştir. Elde edilen veriler ?SPSS? İstatistik Paket Programının yardımıyla çözümlenmiş ve beklentilere ilişkin belli sonuçlara ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
As units and subjects in educational programs are taught, methods and techniques to be applied and activities to be conducted play an important role in achieving educational goals. In education period, teachers must apply the methods and techniques which fit to pre-determined objectives to students.The main objectives of this study are firstly to examine the methods and techniques of class teachers instructing to 4th and 5th grade students in Science and Technology course, based on the opinions of students and teachers, secondly to determine the shortcomings based on the examination results and finally to make suggestions to eliminate these shortcomings.Research sample constitutes teachers and students selected via purposive sampling from primary schools in Erzurum province. 674 students and 233 teachers responded to the questionnaire sent. Questionnaires consist of two parts. First part includes demographic characteristics of participants. Second part contains questions regarding the opinions of the participants (24 and 45 questions in the student and teacher surveys, respectively). Analyses were done with SPSS for Windows 16.00 statistical software package. Research data were obtained by conducting survey with the teachers working in primary schools and the students in 4th and 5th grades. Obtained data were analyzed with SPSS, and some results related to the expectations were found.