İlköğretimde 4. ve 5. sınıfları okutan sınıf öğretmenlerinin fen ve teknoloji dersinde yaratıcı etkinlik uygulama düzeyleri (Manisa ili örneği)
The primary teachers' usage frequency of creativity activities in 4 th and 5 th grade in science and technology course (Manisa city example)
  1. Tez No: 204800
  2. Yazar: MÜLAYİM AKÇA
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. AYNUR PALA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Yaratıcılık, Fen ve Teknoloji Dersi, lköğretim Öğretmenleri, Creativity, Science and Technology Course, Primary Teachers
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
Bu arastırmanın amacı; ilköğretim 4 ve 5. sınıf Fen ve Teknoloji dersinde yaratıcılığı gelistiren ve yaratıcılığın gelisimine katkı sağlamayan etkinliklerin öğretmenler tarafından uygulanma sıklıklarını; bu etkinlikleri uygulama sıklığı açısından öğretmenlerin cinsiyet, kıdem, mezun oldukları okul, yas, okutulan sınıf, okuldaki fen laboratuarı-kütüphane-internet arasında anlamlı bir farkın olup olmadığını ortaya koymaktır. Arastırmanın evrenini, 2005?2006 öğretim yılında, Manisa ilindeki ilköğretim okullarında 4 ve 5. sınıfları okutan sınıf öğretmenleri; örneklemini ise Manisa merkez ilçedeki 61 ilköğretim okulunda 4 ve 5. sınıfları okutan 193 sınıf öğretmeni olusturmaktadır. Arastırmada Betimleme Yöntemi kullanılmıstır. Veriler Bilge ÖZTEPE tarafından hazırlanan anket ve görüsme formu yoluyla toplanmıstır. Elde edilen verilerin istatistiksel analizleri yüzde(%), frekans (f), aritmetik ortalama (X), t-testi ve tek yönlü varyans analizi ile yapılmıstır. Arastırma sonuçlarına göre; ?lköğretim okullarında öğretmenler, Fen ve Teknoloji dersinde öğrencilerin yaratıcılığını gelistiren etkinlikleri her zaman uygulamakta, öğrencilerin yaratıcılığını gelistirmeye katkı sağlamayan etkinlikleri ise bazen uygulamaktadır. Bayan öğretmenler erkek öğretmenlere; 51 yas ve üstü öğretmenler 25 yas ve altı öğretmenlere oranla; 16 yıl ve daha fazla kıdeme sahip öğretmenler, 1?5 ve 11?15 yıl kıdeme sahip öğretmenlere oranla; Eğitim Enstitüsü mezunu öğretmenler, Eğitim Fakültesi mezunu öğretmenlere oranla; Okullarında fen laboratuarı olduğunu belirten öğretmenler diğer öğretmenlere oranla yaratıcılığı gelistiren etkinlikleri daha sık uygulamaktadır. Bayan öğretmenler erkek öğretmenlere; Eğitim Fakültesi ve diğer okul mezunu öğretmenler Eğitim Enstitüsü mezunu öğretmenlere; 31?40 yas arası öğretmenler ve 21 yıldan az kıdeme sahip öğretmenler, diğer öğretmenlere oranla yaratıcılığı gelistirmeye katkı sağlamayan etkinlikleri daha sık uygulamaktadır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study was to investigate the primary teachers? the usage frequency of creativity activities in 4th and 5 th grade in Science and Technology Course. For this general purpose, the following questions were formulated as research questions: 1- How often the primary teachers use creative activities in 4th and 5 th grade in Science and Technology Course? 2- Do the usage frequency of creative activities of teachers change their age, gender, year of service and their schools? facilities such internet, facilities, science labs and library? The participants of the study consisted 193 primary teachers who work at primary schools in Manisa in 2005-2006 educational years. A Questionnaire -developed by- Bilge Öztepe was used to gather data. The questionnaire consists of 44 questions. All questions were answered on a 1-3 scale whereby 1=Always, 2=Sometimes, 3=Never. Data were analyzed by using t test, mean, Turkey test and one way ANOVA test. Results indicated that the usage frequency of creative activities is quite high. Results also showed that using creativities significantly differed by gender, year of service and schools? facilities such as internet, science labs and high school which teachers graduated.