İslam Hukukunda yetkisiz temsil
The unauthorized representation in Islamic Law
  1. Tez No: 263802
  2. Yazar: HÜSEYİN TETİK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. H. MURAT KUMBASAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Hukuk, Religion, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Borçlar Hukuku, Yetkisiz Temsil, Law of Obligation, Unauthorized Representation
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İslam Hukuku Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Bu çalışmanın amacı İslam Borçlar Hukukunda yetkisiz temsili ve hukuki sonuçlarını ortaya koymaktır. Çalışmamızı Türk Borçlar Hukuku ile karşılaştırmalı yaptık. Ekonomik hayatın gelişmesi sebebiyle modern hayatın gereksinimi olarak her insan birçok şahıs ve kurum ile ilişki içerisindedir. Bu ilişkiler çerçevesinde insan bütün hukuki muamelelerine yetişememekte ve mutlaka bir temsilciye ihtiyaç duymaktadır. Ancak ne var ki kimi zaman ehliyet eksikliğinden kimi zaman da üçüncü şahısların haklarından dolayı yetkisiz temsil ortaya çıkmaktadır. Bu bağlamda sırf yardım etme gayesiyle ve sonuçlarına katlanmak şartıyla yetkisiz temsilcinin tasarruflarının geçerli olduğu sonucuna vardık.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to reveal the unauthorized representation and its legal results in Law of Obligations in Islam. We made our study comparative with the Turkish Law of Obligations. Due to the development of economic life, as the needs of modern life, every human being is in relation with many individuals and institutions. In the context of this relationship, people can not be pursuing all their legal procedure and definitely needs a representative. However, sometimes due to the lack of authorisation and sometimes because of the rights of the third person, unauthorized representation occurs. In this sense, just with the intention of helping; and provided that bearing its consequences, we concluded that the possession of the unauthorized representative is valid.