Doğada fen öğretiminin 5. sınıf öğrencilerinin bilimin doğası anlayışlarına etkisi
The effects of 'teaching science in nature' on 5th grade students' understanding of the nature of science
- Tez No: 264038
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ESİN ŞAHİN PEKMEZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Bilim, Bilimin Doğası, Okul Dışı Uygulamaları, VNOS- E Ölçeği, Science, Nature of Science, Outdoor Settings, VNOS E
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Bölümü
- Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 183
Özet
Bu çalışma, araştırmacının bilimin açık ortamlarda gerçek nesneler ve bilimi araştırma etkinlikleri ile öğrenilmesi gerektiği inancı ile düzenlenmiştir. Araştırmanın amacı ilköğretim 5. sınıf öğrencilerinin doğada uygulamalı fen eğitimi almalarının, onların bilimin doğasını ve işleyişini anlamalarına etkisini araştırmaktır.Araştırma, 2008-2009 eğitim öğretim yılının 2. döneminde (09 Mart- 08 Mayıs 2009) İzmir ili Foça ilçesinin bir köyündeki İlköğretim okulunda 5. sınıfta öğrenim gören toplam 50 öğrenci (deney grubu 27, kontrol grubu 23) ile gerçekleştirilmiştir.Deney grubunda açık ortamlarda öğretici bilim etkinlikleriyle (19 çalışma kağıdı dizayn edilmiştir), kontrol grubunda ise sınıfta daha geleneksel yöntemlerle öğrencilere bilim öğretilmiştir. Çalışma kağıtları deney grubu öğrencilerinin bilimin doğası anlayışlarını geliştirmek için düzenlenmiştir. Deney grubu öğrencilerinin gözlem yaparak veri toplamaları ve araştırma ile ilgili poster sunumları yapmaları sağlanmıştır.Bu araştırmada nitel ve nicel araştırma yöntemleri kullanılmıştır. Her iki grup öğrencilerine ?VNOS-E Ölçeği? (Lederman, & Ko 2004) ve ?Fen Bilgisine Yönelik Tutum Ölçeği? ünite başlangıcında ön test ve ünite bitiminde son test olarak uygulanmıştır. Ayrıca 10 deney grubu öğrencisiyle yarı yapılandırılmış görüşme tekniği kullanılmıştır. Verilerin analizinde SPSS 16. 0 paket programı kullanılmıştır, ayrıca bilimin doğası ile ilgili öğrenci görüşleri belirli başlıklar altında toplanarak sayısal dağılımı verilmiştir.Elde edilen sonuçlara dayanılarak deney grubu öğrencilerinin bilimin doğası anlayışı düzeylerinin arttığı belirlenmiş, kontrol grubu öğrencilerinde ise bilimin doğasına ilişkin herhangi bir gelişme yaşanmamıştır.
Özet (Çeviri)
This study was led by the belief of the researchers that science should be learned with real objects in outdoor settings with investigative activities. The purpose of this study is to find out the affect of learning science in outdoor settings on 5th grade students understanding of nature of science (NOS).The data collected in 2008-2009 academic year (March-May). The sample of the study consists of 50 5th grade students in a studying at Primary School in Foça in İzmir in a small village which is surrounded by nature. One group of students were choosen as an experimental group (n:27) and another group of students were choosen as control group (n:23).The experimental group was treated with some teaching materials (19 working sheets were designed) in outdoor settings on the other hand control group was taught science in classroom with more traditional methods. The teaching materials designed for the experimental group were for developing the students? understanding of nature of science. The students in the experimental group were instructed for collecting data by making observations, and make poster presentations about their research.Both qualitative and quantitative research methods used in this research. Before and after the learning process VNOS-E (views of nature of science for elementary students) questionnaire (Lederman, & Ko 2004) were employed to the students in both groups as pre and post questionnaire. Additionally, structured interviews were conducted with 10 students from only the experimental group. SPSS 16.0 program was used for the analysis and the views os students were classified under certain headings and their numerical distribution were presented in tables.The result showed that the students in the experimental group developed their understanding of nature of science whereas the control group showed no difference in their understanding.