Beden eğitimi öğretmenlerinin bilgiye ulaşma ve bilgi yönetimi stratejilerinin incelenmesi
Examination on information retrieval and knowledge management strategies of physical education teachers
- Tez No: 264089
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CENGİZ KARAGÖZOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgi ve Belge Yönetimi, Eğitim ve Öğretim, Spor, Information and Records Management, Education and Training, Sports
- Anahtar Kelimeler: Bilgi Yönetimi, Eğitimde Bilgi Yönetimi, Bilgiyi kullanma, Bilgi Yönetimi Stratejisi, Bilgiye ulaşma
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Bölümü
- Bilim Dalı: Spor Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 180
Özet
Bu araştırma, beden eğitimi öğretmenlerinin bilgiye ulaşma ve bilgi yönetimi stratejilerinin incelemesi? amacıyla öğretmenlerinin bilgiye ulaşma ve bilgiyi kullanma stratejileri üzerinde durmakta, bilgi paylaşımı olgusunun bireyden başlayarak, çalıştığı kurumun büyümesi ve kişisel performansının artmasına ve bu ilişkinin önemine vurgu yapmakta, tüm bu süreçlerle birlikte bilgiyi bulma ve kullanma kanallarını incelemektedir.Araştırma kapsamına giren öğretmenlere ?okul yöneticilerinin bilgi yönetimi becerilerine ilişkin öğretmen görüşleri; Elazıg ili örneği? (Özan ve Erten, 2008., s.70-76) adlı çalışmalarında özel olarak geliştirdikleri ölçüm aracı kullanılarak elde edilen sonuçlar değerlendirilmiştir. Araştırma tarama modelinde yapılmıştır. Araştırmanın evrenini, İstanbul'da 2009-2010 eğitim-öğretim yılında görev yapan beden eğitimi öğretmenleri oluşturmuştur. Bu doğrultuda araştırmanın örneklemine İstanbul'da tesadüfi olarak seçilen 3'er, toplamda 6 ilçedeki devlet ve özel ilköğretim ve ortaöğretim okullarından görev yapmakta olan 252 beden eğitimi öğretmeni dahil edilmiştir.Beden eğitimi öğretmenlerinin ölçüm aracında yer alan sorulara verdikleri yanıtlar, 5'li skalada değerlendirilmiştir. Çalışmada ?tamamen katılıyorum? yanıtına 5, ?katılıyorum? yanıtına 4, ?kararsızım? yanıtını 3, ?katılmıyorum? yanıtına 2 ve ?kesinlikle katılmıyorum? yanıtına 1 puan verilerek değerlendirme yapılmıştır. Öğretmenlerin ölçüm aracında yer alan sorulara verdikleri cevapların, demografik özelliklerine göre farklılık gösterip göstermediğini saptamak amacıyla iki kategorili değişkenlerde t testi; ikiden fazla kategoriye sahip değişkenlerde ise tek yönlü ANOVA analizi ile birlikte Scheffe testi kullanılmıştır.Sonuçlar, araştırmanın amaçları doğrultusunda olmak üzere yedi alt boyutta toplanmıştır. Araştırmanın genel olarak sonuçlarına baktığımızda öğretmenlerin yaşlarının bilgiyi bulma ve kullanma açısından etkili bir değişken olduğunu söyleyebiliriz. Özellikle bilgiye değer verme ve bilgiye ulaşma çabası boyutlarında bilgi yönetimini 30 ? 39 yaş arası beden eğitimi öğretmenlerinin daha çok önemsediklerini söyleyebiliriz. Bununla birlikte hizmet süresi değişkenine göre sonuçlara baktığımızda ise özellikle 20 ? 29 yaş arası öğretmenlerin bilgi kaynaklarını bulma ve kullanma konusunda daha etkin olduklarını görmekteyiz. Okul türü açısından incelediğimizde bilgi yönetimine yönelik devlet okullarında görev yapan öğretmenlerin daha yetkin olduklarını görmekteyiz. Ayrıca araştırma sonuçlarına göre beden eğitimi öğretmenlerinin günümüz bilgi kaynaklarını daha çok bilgiyi bulma ve bilgi araştırma konularında kullandıklarını söyleyebiliriz. Araştırmaya katılan öğretmenlerin (%35,08)'inin interneti en fazla bilgi aramak için kullandıklarını görmekteyiz.
Özet (Çeviri)
This research dwells on the information retrieval and strategies of information usage of teachers in order to examine the information retrieval and information management strategies of physical training teachers and emphasizes the significance of information share affecting on the increasing personal performance and growth his institution, as well, and in addition to these processes, examines the information retrieval and use channels.The results are evaluated which are retrieved by applying teachers satisfying the research scope with the measurement tool which is developed specially in the study ?Okul yöneticilerinin bilgi yönetimi becerilerine ilişkin öğretmen görüşleri; Elazıg ili örneği? (Özan and Erten, 2008., p. 70-76). Research is conducted by adopting scanning model. The research universe contains the physical training teachers rendering service in the 2009- 2010 education year in Istanbul. In this line, 252 physical training teachers rendering service in public and private elementary and high schools in each 3 and totally 6 towns which are selected arbitrarily in Istanbul are included in the research sample.The answers provided by physical training teachers are evaluated in a 5-scale in the measurement tool. In the study, evaluation made by giving 5 points to ?completely agree? answer, 4 to ?agree?, 3 to ?neutral?, 2 to