Farklı öğrenme seviyelerindeki öğrencilerin fen derslerinde oluşturulan argüman ortamlarındaki performansları
A performance of students at different science learning levels in the argumentation environment for science lessons
- Tez No: 264136
- Danışmanlar: DOÇ. FERAL OGAN BEKİROĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Argüman, öğrenme seviyesi, performans, katılım
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Fen ve Matematik Öğretmenliği Eğ. Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fizik Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 194
Özet
Bu çalışma farklı başarı düzeyine sahip öğrencilerin argüman içeren fen derslerine katılım performanslarını karşılaştırmak amacı ile yapılmıştır. Marmara Üniversitesi Fizik Öğretmenliği Bölümü son sınıf öğrencilerinden 13 kişi ile çalışılan bu araştırmanın başlangıcında öğrencilere başarı düzeylerini ölçmek amacıyla Hareket ve Isı-Sıcaklık konuları ile ilgili 30 soruluk açık uçlu sorulardan oluşan bir seviye belirleme envanteri uygulanmıştır. Bu envanterin uygulanma amacı hem her düzeyden öğrenciyi ayırt edebilmek hem de öğrencilerin temel bilgilerini ölçmek olduğundan içeriğindeki sorular Vasniadou(1994) tarafından geliştirilen derecelendirme modeli göz önünde bulundurularak gerçel-bilgi sorusu (factual), açıklama (explanation) ve yaratıcı-yorumlayıcı (generative) seviyelerine göre hazırlanmıştır. Öğrenciler Chi ve Roscoe (2002) tarafından geliştirilen bir model esas alınarak başarı düzeylerine göre gruplandırılmış ve uygulama sabah ve öğleden sonra olmak üzere iki sınıfa ayrı ayrı uygulanmıştır. Her derste öğrencilere çoğunlukla yorum soruları içeren kağıtlar dağıtılarak ve simülasyonlar kullanılarak öğrencilerin derse ilgilerinin çekilmesi ve katılımlarını engelleyecek her türlü engelin ortadan kaldırılması amaçlanmıştır. Her dersin uygulama süresi yaklaşık 30-40 dakika olup her uygulama kamera ve ses kayıt cihazları ile kayıt edilerek hem bu kayıtlar hem de öğrencilere dağıtılan yazılı dokümanlar toplanarak veriler elde edilmiştir. Her iki gruba da haftada 1 ders olmak üzere uygulama 6 derse yapılmış ve uygulamalara başlamadan önceki haftada öğrencilere başarı düzeylerini tespit sınavı yapılarak toplam 7 hafta sürmüştür. 7 haftanın sonunda yazılı dokümanlardan, kamera kayıtlarından ve ses cihazlarından elde edilen veriler öğrencilerin başarı düzeylerine göre analiz edilmiştir. Argümanların analizinde Clark ve Sampson tarafından 2008'de geliştirilen kodlama yöntemi kullanılmıştır. Argümanların analizlerinin bir diğer bölümünde ise öğrencilerin öne sürdüklerin fikirlerin kavramsal kodlamaları ve çürütme tezlerinin dereceleri belirlenmiştir. Yine bu bölümde öğrencilerin cevaplarının kavramsal kodlamaları gerçekleştirilirken Chi ve Roscoe (2002) tarafından geliştirilen bir model kullanılırken öğrencilerin karşı iddialar ortaya atarak oluşturdukları çürütme tezlerinin değerlendirilmesinde ise yine Clark ve Sampson tarafından 2008'de geliştirilen model kullanılmıştır. Öğrencilerin argümanlara katılımları video kayıtlarından izlenerek yazılı dokümanlara aktarılmış ve daha sonra tablolar oluşturularak kodlama yapılmıştır. Toplanan verilerin analizlerinden elde edilen sonuçlara göre konu ile ilgili bilgi düzeyi fazla olan öğrencilerin hem argüman ortamlarına katılımları hem de öne sürdükleri fikirlerinin bilimsellikleri açısından daha kaliteli argümanlar ortaya koydukları görülmüştür. Ayrıca, argüman ortamlarının öğrencilerin öğrenmeleri üzerindeki etkisi incelendiğinde her hangi bir olumlu etkisinin bulunduğu tespit edilmiştir. Öğrencilerin zaman içerisindeki argüman ortamlarına katılımlarında ise olumlu bir gelişme gözlenerek öğrencilerin argüman kalitelerinin ilerleyen haftalarda artış gösterdiği bulgular arasında yer almaktadır. Son olarak öğrencilerin argüman ortamlarına katılım kalitelerinin konuya göre değişiklik gösterip göstermediği incelendiğinde ise konulara göre öğrencilerin oluşturdukları argümanlar arasında farklılık görülmüştür. Tüm bu bulgulara dayanarak, argüman ortamlarının sınıf içinde uygulanmasının öğrencilerin öğrenmeleri ve derse katılımları üzerinde olumlu bir etkisi olduğu söylenebilmektedir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to investigate a pattern between students? science learning levels and their engagement in argumentation. Participants of the study are 13 Marmara University Teaching Physics Department 4th Class Students. At the beginning of the study, an inventory including 30 open-ended questions that are related to kinematics and heat-energy concepts was administered to the participants before promoting argumentation in the class in order to determine the concept level of the participants. The inventory is composed of 30 factual, explanation and generation questions and designed to examine students? understanding of kinematics and heat-energy topics. These questions were prepared at different difficulty levels on the basis of model which was developed by Vasniadou(1994). In the inventory, there were three types of questions: factual, explanation and generative. The inventory was developed by the authors, who are physics educators. There were two application classes that are in the morning and the afternoon. The model developed by Chi and Roscoe (2002) in order to represent the knowledge was used to analyze the participants? science learning before applications according to students? answers of the inventory questions. Based on this categorization, participants? answers to the inventory were coded. Written arguments were distributed to the students for every lesson and also the participants and the instructor were videotaped during the instruction that were 30-40 minutes as data sources. There were 6 weeks for argumentations and a week for inventory, so study was completed in 7 weeks. The videotapes were watched and the transcript on the word documents for coding. Also, there were another coding scheme for conceptual level of students during argumentations according to the model that were developed by Chi and Roscoe (2002). In the part of the analyzing of the study, students? rebuttal level of claims were coded based on the scale developed by Clark and Sampson (2008) with some additions to analyze their quality and quantity of arguments in detail. In addition, the participants? voice records while they were arguing as data sources.According to the results, the students who have high concept level about topic are also more successful and participate lessons more frequently. Also, there is not any adverse effect of argumentations on the students? learning. Moreover, students? science learning levels and their engagement in argumentation are increasing in the time. Finally, another results that we concluded from this is study is that students attendance and the quality of argumentations is changing according to the topic. Students may have a different performance in difference topics. Taking everything into considerations, we may conclude that argumentation has a useful effect on students? learning and in engagement in lessons.Key Concepts: argumentation, learning level, engagement, performance.