Interlocutor behaviors during oral assessment interviews
Sözlü mülakat sınavlarında konuşmacının davranışları
  1. Tez No: 264839
  2. Yazar: GÜLAY AKIN ŞAHİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KİMBERLY TRİMBLE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Sözlü mülakat sınavı, konuşmacı davranışı, Oral assessment interview, interlocutor behavior
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Bölümü
  12. Bilim Dalı: İngilizce Öğretmenliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 128
Özet
Bu çalışma sözlü mülakat sınavlarındaki konuşmacı hocaların davranışlarını ortaya çıkarmayı amaçlamıştır. Çalışma, Karadeniz Teknik Üniversitesi, Temel İngilizce Bölümündeki 272 öğrenci ve mülakat sınavlarında konuşmacı olarak görevlendirilen yirmi öğretim elemanının katılımıyla gerçekleştirilmiştir.Veriler, anket ve video kayıtlarının analiziyle oluşturulmuştur. Öğrenciler her iki konuşmacıyı ayrı ayrı değerlendirdiler. Nicel veri analizinin sonuçları, öğrencilerin, mülakatlarındaki konuşmacıların davranışlarını daha çok pozitif olarak algıladıklarını ancak davranışlar arasında önemli farklılıklar olduğunu ortaya çıkarmıştır. Video kayıtlarının analizi de konuşmacıların, sözlü mülakat sınavı boyunca genellikle pozitif davranışlar sergilediğini fakat davranışlarında farklılıklaştıklarını göstermiştir.
Özet (Çeviri)
This study investigated interlocutor behaviors during oral assessment interviews. The study was conducted at Karadeniz Teknik University, with the participation of 272 students and twenty instructors assigned to conduct oral interviews in the Department of Basic English.Data were collected through questionnaires and the analysis of video-recordings. Students ranked each of the interviewers separately. The analysis of the quantitative data revealed that while students generally perceived their interlocutors? behaviors more positively, there were important differences among the behaviors. The analysis of the video-recordings also showed that the interlocutors generally displayed positive behaviors during oral assessment interviews but showed variation in their behaviors.