Anadolu öğretmen lisesi öğrencilerinin meslek bilgisi derslerine ilişkin görüşleri ve öğretmenlik mesleğine yönelik tutumları
Vievs ofthe anatolian teachers' training high school students towards the methodology courses their attitude towards teaching as a profession
  1. Tez No: 265199
  2. Yazar: AYTEKİN ŞAHİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖZCAN DEMİREL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Öğretmen, Öğretmenlik Mesleği, Tutum, Anadolu Öğretmen Lisesi, Teacher, teaching as a profession, attitude, Anatolian Teachers? Training High School
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Bölümü
  12. Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Bu araştırmanın amacı, Anadolu Öğretmen Lisesi öğrencilerinin, sınıf düzeylerine bağlı olarak Öğretmenlik Meslek Bilgisi derslerine ilişkin görüşlerinde ve öğretmenlik mesleğine yönelik tutumlarında anlamlı bir fark olup olmadığını belirlemektir.Araştırmada mevcut durumun ortaya konulması amaçlandığından betimsel yöntem kullanılmıştır.Araştırmanın evrenini 2009?2010 öğretim yılında Anadolu öğretmen liselerinde 10. ve 12. sınıfta okuyan öğrenciler oluşturmuştur.Araştırmanın örneklemini ise Türkiye'nin 7 Bölgesinden seçilen 10 Anadolu Öğretmen Lisesindeki 10. ve 12. sınıf öğrencileri oluşturmuştur.Araştırmanın verileri anket ve tutum ölçeği ile elde edilmiştir. Anket, öğrencilerin öğretmenlik meslek bilgisi derslerinin hedeflerine, eğitim durumları ve sınama durumlarına ilişkin görüşlerini belirlemeye yönelik hazırlanmıştır. Kırıkkale Anadolu Öğretmen Lisesi 10. ve 12. sınıflarında öğrenim gören 100 öğrenciye yapılan ön uygulama sonucu, Cronbach Alpha değeri ?=0.89 bulunmuştur.Ankete ait Cronbach Alpha değeri araştırma sonucunda da ?=0.89 bulunmuştur.Öğrencilerin öğretmenlik mesleğine yönelik tutumlarına ilişkin veriler ise, Çetin (2002) tarafından geliştirilen Kaiser-Meyer Olkin (KMO) değeri 0.95, Cronbach Alpha değeri ?=0.95 olan tutum ölçeği ile toplanmıştır. Veriler SPSS programıyla çözümlenmiş; frekans, yüzde, ortalama ve ?t? testi istatistikleri kullanılmıştır.Araştırma sonucunda, Anadolu öğretmen lisesi 10. sınıf öğrencilerinin öğretmenlik meslek bilgisi derslerinin hedefleri ve eğitim durumlarıyla ilgili daha olumlu görüşlere sahip olduğu, iki sınıf düzeyinin görüşleri arasında anlamlı fark bulunduğu, sınama durumlarına ilişkin 10. ve 12. sınıf öğrencilerinin görüşlerinin birbirine yakın olduğu ve bu iki sınıf düzeyinde öğrencilerin görüşleri arasında anlamlı bir fark olmadığı sonucuna ulaşılmıştır.Öğrencilerin, 10. ve 12. sınıflarda öğretmenlik mesleğine ilişkin tutumları sevgi ve uyum boyutunda ?az katılırım? düzeyinde, değer boyutunda ise ?katılırım? düzeyinde çıkmıştır. Sonuçlar; öğrencilerin öğretmenlik mesleğine değer verdiği ancak bu mesleğin bir üyesi olmaya istekli olmadığı şeklinde yorumlanabilir.
Özet (Çeviri)
The aim of current study is to determine whether methodology courses in Anatolian Teachers? Training High School create a maningful difference in the students?views and attitudes concerning these courses and teaching as a profession, regarding the students? levels.Because the existing situation is aimed to be presented, descriptive method has been used in this study.The population of the study consists of 10th and 12th graders attending the Anatolian Teachers? Training High School in Turkey in 2009-2010 academic year and the sampling group is consisted of 10 Anatolian Teachers? Training High Schools out of this population randomly.The data collection instruments are a questionnaire and an attitude scale. The questionnaire csists of the students? views on objectives, learning situations and testing situations of the methodology course. Besides, the questionnaire for piloting has been administered to 100 students at an Anatolian Teachers? Training High School and the Cronbach Alpha value has been fouded as 0,89. The data regarding the attitudes towards the methodology courses of the students, have been gathered through Kaiser-Meyer Olkin (KMO) value 0.95; (Cronbach Alpha) a=0,95, which was devised by Çetin (2002)The data have been analysed via SPSS programme and frequency, percentage, avarage and t-test techniques have been used.The findings of the study show that Anatolian Teachers? Training High School-tenth class students have more positive attitudes towards the course objectives and learning situations and also there is a meaningful difference between the tenth and twelveth classes, and as to testing situations of 10th and 12th-class students? views are almost the same but, there is no significant difference between the two levels.The attitude of the students towards teaching as a profession has appeared at the level of ?less agree? within the domain of `affection and adaption? and also at the level of ?agree? within the domain of ?valuing?. As a result, it can be said that students appreciate the teaching profession, but they are not eager to be a member of this profession.