Kanserli bireylerde algılanan sosyal desteği etkileyen bazı etmenlerin incelenmesi: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Hastanesi örneği
Investigating some factors affecting the perceived social support of individuals with cancer: Sample of Eskisehir Osmangazi University Hospital
- Tez No: 265231
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SUNAY İL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyal Hizmetler, Social Services
- Anahtar Kelimeler: Kanser, Kanserli Birey, Sosyal Destek, Algılanan Sosyal Destek, Kanserli Bireylerin sosyal destek algılarını etkileyen etmenler, Cancer, Cancer Patients, Social Support, Perceived Social Support, The Factors Effecting Perceived Social Support of Cancer Patients
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 160
Özet
Bu çalışma, kanserli bireylerde algılanan sosyal desteği etkileyen etmenleri belirlemek amacıyla yapılmıştır. Tarama modelinde gerçekleştirilmiş olan bu çalışmanın örneklerini 2010 Şubat ayında Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Hastanesi Prof. Dr. Servet Bilir Onkoloji Merkezi'nde yatarak tedavi gören 72 hasta oluşturmuştur. Araştırmacı tarafından hazırlanan görüşme formu ve ?Kanser Hastası Sosyal Destek Ölçeği? gerçekleştirilen yüz yüze görüşmelerle kanserli bireylere uygulanmış ve araştırma verileri elde edilmiştir. Elde edilen veriler, t testi, korelasyon, Mann-Whitney U Testi ve tekyönlü varyans analizi ile karşılaştırılmış, tek yönlü varyans analizi ile anlamı çıkan gruplara çoklu karşılaştırmalar yapılmıştır.Araştırma sonucunda, kanserli bireylerin sosyal destek algısının yüksek olduğu, algıladıkları güven desteğinin yüksek, bilgi desteğinin ise daha düşük olduğu bulunmuştur. Araştırma kapsamında incelenen etmenlerden; cinsiyet, öğrenim durumu, mesleki durum, medeni durum, ekonomik durum, aile içi ve akrabalık ilişkilerini değerlendirme durumu, hastalığın tanısını bilme durumu, hastanede kalma süresi ve görülen desteğin yeterli bulunması gibi etmenlerin algılanan sosyal desteğe etki ettiği saptanmıştır.Araştırma kanserli bireylerin sosyal destek algısının yükseltilmesinde ve hizmet kalitesinin arttırılmasında sosyal hizmet uzmanının rol ve sorumluluklarına yönelik önerilerle sonlandırılmıştır.
Özet (Çeviri)
The broad aim of this study is to determine the perceived social support of cancer patients and the factors affecting it. The sample of this descriptive study is consisting of 72 patients hospitalized at Osmangazi University Prof. Dr. Servet Bilir Oncology Unit in February, 2010. Questionnaires created by researcher and ?Cancer Patient Social Support Scale? are applied to the cancer patients by researcher via interviews and research data is obtained. The obtained data is compared by using t-test, Mann-Whitney U Test, correlational analysis, one-way ANOVA and multiple comparisons are made for groups which were significant on one way ANOVA.Findings of this study showed that the scores of perceived social support of cancer patients and subscale of perceived trust scale were high while the scores of perceived information support scale were low. Among the factors investigated in this study like gender, educational status, occupational status, marital status, economic status, rating of family and relative relationships, status of the knowledge of diagnosis, the number of hospitalized day, and the satisfaction of support are found to be effecting perceived social support level.The research is concluded with suggestions about the roles and responsibilities of the social workers for increasing the perceived social support of cancer patients and the quality of the services.