Nûrî, hayatı, edebi kişiliği, divanı ve divanının incelenmesi
The life of Nûrî literal personality tex of his divan and it study
- Tez No: 265265
- Danışmanlar: PROF. DR. A. İRFAN AYPAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Nûrî, Sebk-i Hindî, XIX. yüzyıl, gazel, Nûrî, Sebk-i Hindî, 19th century, gazel
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Edebiyatı Bölümü
- Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 455
Özet
Nûrî, XIX. yüzyılda yaşamış bir divan şairidir. Yaptığımız çalışmada Nûrî'nin hayatı, sanat anlayışı ve edebi kişiliği hakkında bilgi verilerek divanın transkripsiyonlu metni oluşturulmuştur.Hayatı hakkında net bilgilere ulaşamadığımız Nûrî'nin divanından başka eseri bilinmemektedir. Divan 7 münâcât, 3 na`t, 3 müseddes, 1 muhammes, 1 tahmis, 1 şarkı, 81 gazel, 3 müstezat, 9 mukattaat, 6 kıt'a, 11 müfredât, 3 rubâî, 1 kasîde ve 2 tarihten müteşekkildir. Sebk-i Hind? etkisi altında orijinal hayaller, girift ve uzun terkipler, üst düzey sanatlı söyleyişler, deyimler ve atasözlerini kullanır.Nûrî geniş kelime hazinesini şiirlerine yansıtmış bir şairdir. Arapça, Farsça, Yunanca, İtalyanca kelimelerden de istifade etmiştir. Nûrî tasavvuf dolu şiirleriyle de dini mekanizmasının zenginliğini sergiler.XIX. yüzyıl şiir anlayışının ortaya konulmasında ve o dönemin sosyal hayatının anlaşılmasında Nûrî Divanı'nın fayda sağlayacağı düşünülmüştür. Neticede Nûrî'nin hayatı ve eserleri hakkında bilgi verilerek onun kültür ve edebiyat dünyamıza kazandırılmasına çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Nûrî is a ?Dıvan? poet who lived in 19th century. In thıs study a transcription text is formed by giving information about Nûrî?s life, art and his literary characteristics. We couldn?t abtain information of his life. No other work of Nûrî is known except from his `Divan?. Divan is composed of 7 münâcât, 3 na`t, 3 müseddes, 1 muhammes, 1 tahmis, 1 songs, 81 gazel, 3 müstezat, 9 mukattaat, 6 continents, 11 müfredât, 3 rubâî, 1 kasîde ve 2 consists of the date. He uses original dream, complex and long phrases, high-level artistic saying, idiomsand proverbs Sebk-i Hind?'s under the influence.Nuri is a poet reflected his huge vocabulangto his poems. Nûrî also benefited Arabic, Persian, Greek, Italian words. Nûrî exhibits the richness of religious mysticism in his poetry.Our Project of `Divan? of Nûrî is thought to benefit the poetry concept and social life of 19th century. After all it is tried to gain Nûrî to our culture and literature by giving information about Nûrî?s life and works.