A Deleuzian reading of Sarah Kane's Cleansed, Crave, and 4.48 Psychosis
Sarah Kane'in Cleansed, Crave ve 4.48 Psychosis eserlerinin Deleuze açısından incelenmesi
- Tez No: 265477
- Danışmanlar: PROF. DR. A. DENİZ BOZER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: In-yer-face tiyatrosu, Sarah Kane, Cleansed, Crave, 4.48 Psychosis, Gilles Deleuze, Felix Guattari, şizoanaliz, çokluk, oluş, organsız beden, içtima, In-yer-face drama, Sarah Kane, Cleansed, Crave, 4.48 Psychosis, Gilles Deleuze, Felix Guattari, schizoanalysis, multiplicity, becomings, body without organs, assemblages
- Yıl: 2010
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 158
Özet
Bu tezin amacı, Sarah Kane'nin Cleansed, Crave, ve 4.48 Psychosis oyunlarını Gilles Deleuze' ün kavramlarıyla analiz etmektir. Ilk olarak, bu çalışma 1990' larda İngiliz çağdaş toplumunda meydana gelen kültürel, politik, sosyal değişiklikleri ve devamlılıkları tasvir eden ve 1990' lar da gelişen in-yer-face tiyatrosu incelemektedir. İkinci olarak, in-yer-face eserleri bağlamında, Sarah Kane tiyatrosunun mirasını geniş bağlamda yeniden bağlamlamayı sağlayan Deleuze kavramlarının uygulanmasıyla değerlendirmektir. Ayrıca, bu tezde önceki terimin diğer terime üstünlüğü üzerinde durulan ikili karşıtlıkların ve iki sınıfa ayrılmış olan düşünce yapısının yapı çözümü incelenmektedir. Toplumlardaki yerleşmiş normları ihlal ettiği belirtilen Sarah Kane, çağdaş hayatın umutsuzluğunu oyunlarında yansıtmıştır. Yeni yorumlamalar ortaya çıkaran Gilles Deleuze'ün eleştirel kuram and kavramları çerçevesinde Sarah Kane'nin karakterlerinin toplumda yerleşik olan baskılayıcı güçlerden kurtulup kurtulamadığı tartışılmaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis is to analyse Sarah Kane?s Cleansed, Crave, and 4.48 Psychosis in the light of Gilles Deleuze?s concepts. First, this study examines the framing of in-yer-face drama which flourished in the 1990s in British theatre illustrating the cultural, political, social shifts, and continuities that took place in British contemporary society. Second, within in-yer-face oeuvre, the legacy of Sarah Kane theatre is assessed through the employment of Deleuzian concepts which provides a recontextualisation of Sarah Kane?s plays in a broader sense. What is also studied in this thesis is the deconstruction of binaries and dichotomous thought which concentrate on the superiority of the former term over the other. Sarah Kane, who is believed to have transgressed acceptable norms in societies, reflects the despair of contemporary life in her plays. By engaging in the critical theories and concepts of Gilles Deleuze, which bring up new interpretations, it is discussed whether Sarah Kane?s characters in her plays attain a breakthrough from repressive forces prevalent in societies.