İlköğretim din kültürü ve ahlak bilgisi ders kitaplarında ahlak öğrenme alanında kullanılan ayetlerin din öğretimi açısından incelenmesi
Analyzing verses of the quran which are used in the field of learning moral knowledge in terms of teaching religion in religious culture and moral knowledge course books of primary education
- Tez No: 265573
- Danışmanlar: PROF. DR. CEMAL TOSUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Eğitim ve Öğretim, Religion, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: İlköğretim Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Dersi, Ahlak, Öğrenme Alanı, Ayet, Din Eğitimi, Din Öğretimi, Religious Culture and Moral Knowledge Course of Primary Education, morals, learning field, verses of the Koran, Religious Education, Teaching Religion
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Bölümü
- Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 199
Özet
İlköğretim dönemi, çocuğun ahlaki kimliğinin şekillendiği önemli bir dönemdir. Ülkemizde formal yollarla ve örgün eğitim kurumlarında ahlak öğretimini sağlama amacı, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersleriyle gerçekleştirilmek istenmektedir. ?İlköğretim Din Kültürü Ve Ahlak Bilgisi Ders Kitaplarında Ahlak Öğrenme Alanında Kullanılan Ayetlerin Din Öğretimi Açısından İncelenmesi? başlıklı araştırmamızda, ilköğretim kurumlarının 4., 5., 6., 7. ve 8. sınıflarında ahlak öğrenme alanında kullanılan ayetlerin din öğretimi açısından uygunluğu tespit edilmeye çalışılmıştır. Bu kapsamda araştırmamızın problemleri: Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi ders kitaplarında ahlak öğrenme alanında kullanılan ayetler, öğrencilerin bilişsel/ dil ve kavram gelişim düzeylerine uygun mudur? Kullanılan ayetler öğrencilerin ahlaki gelişim düzeylerini desteklemekte midir? Ayetler kullanıldıkları konu, kazanım, beceri ve değerleri desteklemekte midir? Ayetlerin verilişi didaktik-metodik açıdan uygun mudur? Ayetlerin kullanılış sistemi yeni programa (yapılandırmacı yaklaşım açısından) uygun mudur? Soruları üzerine kurgulanmıştır.Araştırmamızda bu problemler, öğrencilerin gelişim özelliklerini kapsayan kuramsal çerçeve ile desteklenmiş ve ardından, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi ders kitaplarında yer verilen ayetler, yoruma dayalı metin analizi yöntemiyle incelenerek tespitlerde bulunulmuş ve öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Primary education is a significant period when moral identity of a child is shaped. In our country, the aim of providing moral education through formal education is expected to be performed with Religious Culture and Moral Knowledge Course. In my study which is entitled ?Analyzing verses of the Koran which are used in the field of learning moral knowledge in terms of teaching religion in Religious Culture and Moral Knowledge Course Books of Primary Education?, it is aimed to determine the appropriateness of verses of the Kuran which are used in 4th , 5th , 6th, 7th and 8th classes of Primary Education in the field of learning moral knowledge. In this context, the research questions are: Are the verses of the Koran which are used in the field of learning moral knowledge in Religious Culture and Moral Knowledge Course Books appropriate to cognitive, language and conceptual development levels of students? Do the verses of the Koran in this context support the moral development levels of students? Do the verses support the topics, acquisitions, skills and values in the contexts they are used? Is the way the verses are presented suitable in terms of didactic and methodical points? Is the way the verses are used suitable to the new teaching program (in terms of constructivist approach) ?In this study, these questions are supported with the theoretical framework which contains developmental features of students and the verses of the Koran which are located in Religious Culture and Moral Knowledge Course Books are analyzed with the method of copy research which is based on interpretation and evaluation is made and suggestions are offered.