Bankacılık sektöründe marka ve marka konumlandırma yönetiminde yapı kredi bankası uygulamaları
The practices of yapi kredi bank in the processes of branding and brand positioning in the banking sector
  1. Tez No: 438540
  2. Yazar: FEZA MAYDA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CEM CÜNEYT ARSLANTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bankacılık, İşletme, Banking, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Banka, Bankacılık, Marka, Marka konumlandırma, Marka değeri, Marka iletişimi, Marka stratejileri, Marka deneyimi, Bank, Banking, Brand, Brand Positioning, Brand Value, Brand Communication, Branding Strategies, Brand Experience
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 134
Özet
Gelişen teknolojiler finans sektöründeki kurumlara büyük fırsatlar verirken, diğer taraftan kendi aralarındaki rekabeti de ağırlaştırmaktadır. Ağırlaşan rekabetin etkisi ile ürünler ve hizmetler gittikçe birbirine benzemektedirler. Bankalar, güçlü marka yaratmak ve rakiplerinden bir adım ileride kalabilmek için sürekli yeni stratejiler geliştirmek zorundadırlar. Bu çalışmanın amacı, bankacılığın ne olduğu, bankacılıkta markanın rekabet şartları çerçevesinde nasıl konumlandırıldığı ve Yapı Kredi Bankası'nın güçlü markasının finansal ve toplumsal değerine ne derece etki ettiğinin saptanmasıdır. Çalışma üç bölümden oluşmaktadır: Birinci bölümde bankacılık ele alınarak bankacılığın tanımı, tarihsel gelişimi, Türkiye'de ve dünyada bankacılık süreçleri ve günümüz bankacılığı, kavramsal açıdan incelenmiş ve önemi vurgulanmış, ayrıca bankacılıkta hizmet ve elektronik kavramlarına değinilerek banka birleşmeleri ve satın alma türlerinden bahsedilmiştir. İkinci bölümde markanın tanımı, amacı ve önemi, marka bileşenleri, marka kimliği, marka konumlandırması ve marka stratejileri konularına yer verilmiştir. Üçüncü bölüm çalışmanın araştırma ve uygulama kısmıdır. Bu bölümde, Türkiye'nin en önemli finansal kuruluşlarından biri olan Yapı Kredi Bankası (YKB), bankacılık sektörünün önemli markalarından birisi olması nedeniyle, yukarıda belirtilen kıstaslar çerçevesinde incelemeye çalışılmış ve ayrıca bankanın marka konumlandırılması üzerine durulmuştur.
Özet (Çeviri)
While new technologies create opportunities for finance sector, they also make the competition even fiercer for them. As a result of this fierce competition, products and services of different banks now have more resemblance to each other. Banks have to develop new strategies so as to create strong brands and get the upper hand on their competitors. The purpose of this study is to define the banking sector, how brands are positioned within the frame of competition conditions and to what extend this positioning affects the financial and social value of the strong brand of Yapı Kredi Bank in Turkey. This study is composed of three chapters: In the first chapter, the definition of banking, its historical development, the business processes of banking both in Turkey and in the world and contemporary banking have been reviewed conceptually. In addition, bank mergers and acquisitions have been examined by referring service concept both in traditional and electronic banking. In the second chapter the definition of branding, its purpose and significance, compounds of branding, brand identity, brand positioning and branding strategies have been reviewed. The third chapter is the research and application section. In this chapter Yapı Kredi Bank, one of the most important banking brands in Turkey, and its brand positioning have been reviewed in the light of abovementioned bench marks.