Üniversite son sınıf öğrencilerinde işsizlik kaygısı: Psikolojik etmenler açısından bir inceleme
Unemployment worry of university last year sudents: A study about psychological factors
- Tez No: 265680
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NÜKHET MÜGE ERSOY KART
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Sociology, Labour Economics and Industrial Relations
- Anahtar Kelimeler: İşsizlik, Kaygı, Türkiye Üniversite Öğrencileri, Özsaygı, Denetim Odağı, Psikolojik İyilik Hali, Unemployment, Worry, Turkish University Students, Self-Esteem, Locus of Control, Psychological Well-Being
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 124
Özet
Küreselleşmeyle birlikte birçok ülke için ciddi bir sorun haline gelen işsizlik, yaşanan ekonomik krizlerle daha da yaygınlaşmaktadır. İşsizliğin beraberinde getirdiği ekonomik, sosyal ve psikolojik sorunlar birçok araştırmanın konusunu oluşturmuştur. İşsizlik ve psikolojik etkileri arasındaki ilişkiyi açıklamak için psikologlar tarafından farklı kuramlar geliştirilmiştir. İşsizlerin önemli bir bölümünü de gençler oluşturmaktadır. Genç işsizliğini açıklamayı amaçlayan çeşitli teoriler de alan yazında yer almaktadır.Bu çalışmanın temel amacı üniversite öğrencilerinin yaşadığı işsizlik kaygısını ve bu kaygının psikolojik etkilerini ortaya çıkarmaktır. Benlik saygısı, kontrol odağı ve sosyal desteğin işsizlik kaygısını etkileyen değişkenler olduğu düşünülmüştür. Yaş, cinsiyet, eğitim ve finansal zorluk gibi sosyo-demografik faktörlerin işsizlik kaygısı ile ilişkisi araştırılmıştır. İşsizlik kaygısının öğrencilerin depresyon, stres belirtileri ve kaygı belirtileri üzerindeki etkisi incelenmiştir.Bu amaçla Kocaeli Üniversitesi'nde eğitim gören 280 son sınıf öğrencisine anket uygulanmıştır. Sonuçlar depresyon düzeyi yükseldikçe anksiyete ve işsizlik kaygısı düzeylerinin arttığını göstermiştir. Dıştan denetimli öğrencilerin daha çok işsizlik kaygısı yaşadığı görülmüştür. Sonuçlar alan yazın kapsamında tartışılmıştır. Çalışmanın sınırlılıkları ve katkıları ele alınmıştır. İşsizlik kaygısını azaltmaya yönelik önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Unemployment, as a result of globalization become the major problem for many countries, and it become widespread after economic crisis. Unemployment causes economical, social and psychological problems and these problems become the subject of many studies. Psychologists have developed different theories in order to explain the relationship between unemployment and its psychological effects. Important part of the unemployed consist of young people.The main purpose of the present study was to put forward the unemployment worries of university students and psychological effects of this worry. The relationship between unemployment worry and socio-demographical factors such as age, gender, education, and financial strain was researched. Based on the literature self-esteem, locus of control and social support were expected to be the variables that effect unemployment worry. Effects of unemployment worry on students? depression, stres, and anxiety symptoms were also studied.For this purpose, two hundred and eighty Kocaeli University students filled out the questionnaire. The results indicated that when depression level rise, anxiety and unemployment worry levels rise too. It was seen that students with external locus of control experience more unemploymemnt worry than others. The results of the study were discussed in terms of the relevant literature. Restrictions and contributions of the study were addressed. Finally, suggestions for reducing unemployment worry were discussed.