Kadın ve siyaset ilişkisi üzerine sosyolojik bir araştırma Bursa'da AKP ve CHP kadın kolları
A sociological research on relationship between women and politics AKP and CHP woman branches in Bursa
  1. Tez No: 265697
  2. Yazar: PERİHAN TÜRK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SERAP SUĞUR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Sosyoloji, Political Science, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Kadın, Kadın Kolları, Siyaset, Toplumsal Cinsiyet, Bursa, Women, Woman Branches, Politics, Gender, Bursa
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Bölümü
  12. Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 161
Özet
İnsan hakları, demokrasi ve eşitlik kavramları, tarihsel süreç içerisinde sürekli erkeklerin elde ettiği haklar olarak görülmüştür. Kadın ve erkek arasındaki eşitsiz toplumsal ilişkilerin en net görüldüğü alanlardan biri ise siyasette temsil eksikliğinde kendini göstermektedir. Gerek yerel, gerekse küresel boyutta kadınlar siyasal yaşamda eşit haklara sahip olmak için mücadeleler vermiştir. Ancak bugün, en gelişmiş ülkelerde dahi edinilmiş siyasal haklar eşit bir şekilde kullanılamamaktadır. Toplumsal cinsiyet kalıp yargıları ve toplumsal yapılar içerisinde meşrulaşan ataerkil bakış açısı, kadınların sözde edinilmiş siyasal haklarını etken bir şekilde kullanmalarına engel teşkil etmektedir. Türkiye'de kadınların meclisteki eksik temsiline önlem olarak kurulan siyasi partilerin kadın kolları, kadınları parlamentoya taşıyıp siyasal yaşamda kadın temsilini arttırma amacı taşımaktadır. Ancak kadınların karar verme mekanizmalarında yeteri kadar yer almaması ve dolayısıyla siyasetteki temsil eksikliği, halen Türkiye'de en önemli kadın sorunları içerisinde yer almaktadır. Bundan dolayı bu tez, Türkiye'de iki lider parti olan Adalet ve Kalkınma Partisi'nin (AKP) ve Cumhuriyet Halk Partisi'nin (CHP) siyasal kollarında faaliyetlerde bulunan kadınların profilini incelemeyi amaçlamaktadır. Bu sebeple Bursa AKP ve CHP kadın kolları, Türk siyasetinde kadının rolü çerçevesinde kadınların eksik temsiline ışık tutma amacıyla çalışılmıştır. Araştırmanın bulguları; kadın kollarının siyasal yaşamda temsil eksikliğini gidermede zorlandığını ve erkek egemen siyasal yapı içerisinde kadınların siyasetteki rolünü dönüştürmede büyük oranda başarısız olduğunu ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
Concepts of human rights, democracy and equality appear to be the rights acquired by men through the course of history. One of the areas where the unequal social relationships between men and women have been the case is the lack of political representation. Women have struggled to obtain equal rights in politics both at the local and global level. Nevertheless, the gained political rights cannot be used equally even in the most developed countries. Gender stereotypes and the patriarchal viewpoints legalized within the social structures and these have precluded women from using their so called political rights effectively. Woman branches, which have been set up by political parties in Turkey against the inadequate representation of women in the parliament, aim to promote the representation of women in political life. However, insufficient participation of women in decision making processes and thus the lack of representation in politics are still one of the most important problems for women in Turkey. Therefore, this thesis aimed at looking into ways views of woman who are involved in the activities of political branches of two leading parties in Turkey; Justice and Development Party (AKP) and The Republican People?s Party (CHP). For this objective, AKP and CHP? woman branches in Bursa have been studied in order to shed light on the inadequate representation of women within the framework of women?s role in Turkish politics. The research found out that; woman branches have found it very difficult to eliminate the inadequate representation of women in politics and largely failed to convert the position of women in political life in men dominated political structure.