İş-aile çatışması ve işe bağlılık ilişkisinin turizm sektöründe incelenmesi: Nevşehir bölgesinde faaliyet gösteren beş yıldızlı otel çalışanları üzerinde bir araştırma
Investigation of relationship between job involvement and work-family conflict; A study on 5 stars hotel employees in Nevsehir
- Tez No: 265994
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. KORHAN KARACAOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, İşletme, Tourism, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: İş-Aile Çatışması, İşe Bağlılık, Turizm Endüstrisi, Otelcilik Sektörü, Job Involvement, Work and Family Conflict, Tourism Industry, Hospitality Area
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Nevşehir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
- Bilim Dalı: Genel İşletmecilik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 147
Özet
Bu çalışmada temel amaç, işe bağlılığın iş-aile yaşam çatışması ve faktörleri üzerindeki etkisinin Turizm sektöründe incelenmesidir. Bu temel amacın yanı sıra işe bağlılığın iş-aile çatışması üzerindeki etkisinin demografik özelliklere göre değişkenlik gösterip göstermediğinin tespiti de çalışmanın yan amacını oluşturmaktadır.Bu amaçlar doğrultusunda, Nevşehir ilinde bulunan beş yıldızlı otellerdeki çalışan toplam 350 kişi, örneklem grubu olarak belirlenmiş ve söz konusu bağlılığın iş-aile çatışması üzerindeki etkisi ve söz konusu etkinin çalışanların demografik özelliklerine göre değişiklik gösterip göstermediği bu örneklem grubu üzerinde incelenmiştir. Bu bağlamda söz konusu çalışanlar ile yapılan, iki ölçekten oluşan, anket çalışması yoluyla elde edilen ham veriler SPSS 15 paket programı ile işlenerek; faktör analizi, regresyon ve korelâsyon analizleri yardımı ile değerlendirilmiştir.Araştırma sonuçlarına göre, işe bağlılığın iş-aile yaşam çatışması üzerinde herhangi bir etkisinin olmadığı, yine iki değişken arasında oldukça zayıf bir ilişkinin bulunduğu belirlenmiştir. Ayrıca çalışanların demografik özelliklerinden; cinsiyet, medeni durum, yaş ve çocuk sahibi olmak bakımından işe bağlılığın iş-aile çatışması ve boyutları üzerinde farklı bir etkiye sahip olmadığı görülürken, eğitim durumu ve çalışılan pozisyonun işe bağlılık ile iş-aile çatışması ve boyutları üzerinde farklı etki gösterdiği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The main aim of the study is investigation of relationship between job involvement and work and family conflict with all factors in Tourism area. Additionally, investigation for effects of demographic variables on job involvement and work and family conflict is sub aim of the study.In order to that aim, effect of job involvement on work and family conflict and its factors and determination of any possible diversities according to demographic variables of participants, are investigated on 350 employees of 5 stars hotels in Nevşehir. Inquiry forms, composed of two scales and 18 items are used for obtained datas which is processed with SPSS 15 statistic programme. Additionally the datas are evaluated with regression and coleration analysises.The results of study are there is no signficant reletionship between job involvement and work and family conflict and its factors. On the other hand, the relationship between job involvement and work and family conflict and its factors except educational status and position at job; do not differ from other demographic variables; number of children, age groups, gender and marital status.