İş-aile çatışması ve işe bağlılık ilişkisinin turizm sektöründe incelenmesi: Bursa ilinde faaliyet gösteren turizm işletme belgeli 5 yıldızlı konaklama işletmelerinde bir uygulama
Studying work-family conflict and work commitment relation on tourism sector: An application in five stars hotels that have tourism business document in business in Bursa city
  1. Tez No: 446184
  2. Yazar: NERCÜ DURMUŞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ALİ ÇAĞLAR GÜLLÜCE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, İşletme, Tourism, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Turizm, Konaklama İşletmeleri, İş-Aile Çatışması, İşe Bağlılık, Tourism, hospitality businesses, work-family conflict, work commitment
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
Bu araştırmanın amacı konaklama işletmelerinde çalışanların iş-aile çatışmaları ile işe bağlılıkları arasındaki ilişkiyi belirlemektir. Bu amaçla araştırmada işe bağlılık ile iş-aile çatışması kavramları incelenmiştir. Araştırma Bursa ilinde faaliyet gösteren turizm işletme belgesine sahip 5 yıldızlı konaklama işletmelerinde uygulanmıştır. Araştırmada çalışanların iş-aile çatışması ve işe bağlılık arasındaki ilişkiyi belirlemek amacıyla anket formu kullanılmıştır. Anket formu ile elde edilen veriler SPSS 19 paket programı kullanılarak analiz edilmiştir. Ayrıca anket verileri frekans dağılımı, güvenilirlik analizi, korelasyon analizi, regresyon analizi, T testi ve tek yönlü varyans analizi ile incelenmiştir. Araştırmanın sonucunda çalışanların iş-aile çatışması ve işe bağlılıkları üzerinde anlamlı bir etkiye sahip olmadıkları belirlenmiştir. Ayrıca çalışanların iş-aile çatışmaları işe bağlılıklarını anlamlı bir şekilde etkilemediği ortaya çıkarılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is that determinate the relationship between work-family conflict and work commitment of employees who work on hospitality businesses. For this purpose, work commitment and work-family conflict concepts were investigated in this study.Research was carried out to five stars hotels that have tourism business documents and in business in Bursa convince.A survey form was used to determine the relationship between work-family conflict and work commitment of employees.The data obtained by survey form were analyzed by using SPSS 19 software package.In addition, survey data were analyzed with frequency distribution, reliability analysis, correlation analysis, regression analysis, T-test and one-way analysis of variance. According to results of this study, it was determinated that employees don't have significant effect on work-family conflict and work commitment.In addition, it was shown that the work-family conflict of employees has not significant influence on their work commitment.