Granny Smith elmalarında sıcak hava ve sıcak su uygulamalarının yüzeysel kabuk yanıklığı (superficial scald) ve derim sonrası fizyolojisi üzerine etkileri
The Effects of hot water dip and hot air treatments on superficial and postharvest physiology of 'Granny Smith' apples
  1. Tez No: 133035
  2. Yazar: HÜSEYİN USLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA ERKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Elma, Granny Smith, sıcak hava uygulaması, sıcak su uygulaması, yüzeysel kabuk yanıldığı, derim sonrası fizyolojisi, depolama, Apple, Granny Smith, hot air treatment, hot water treatment, superficial scald, postharvest physiology
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
ÖZET GRANNY SMITH ELMALARINDA SICAK HAVA VE SICAK SU UYGULAMALARININ YÜZEYSEL KABUK YANIKLIĞI (SUPERFICIAL SCALD) VE DERİM SONRASI FİZYOLOJİSİ ÜZERİNE ETKİLERİ Hüseyin USLU Yüksek Lisans Tezi, Bahçe Bitkileri Anabilim Dalı Eylül 2003, 65 sayfa Bu çalışmada, 'Granny Smith' elma çeşidinde sıcak hava ve sıcak su uygulamalarının yüzeysel kabuk yanıldığı (superficial scald) ve derim sonrası fizyolojisi üzerine etkileri araştırılmıştır. Araştırma 2001-2003 yıllan arasında Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümüne ait soğuk hava depolan ve Derim Sonrası Fizyolojisi Laboratuvarında yürütülmüştür. Ekim ayında hasat edilen meyvelerin bir kısmı sıcak hava (36°C'de 60 ve 72 saat), bir kısmı da sıcak su (48°C'de 12, 18 ve 24 dakika; 53°C'de 1, 3o ve 6 dakika) uygulamalarına tabi tutulmuştur. Bu uygulamalardan sonra meyveler 0°ve 3°C sıcaklık ve %85-90 oransal neme sahip soğuk hava depolarında muhafazaya alınmıştır. Muhafaza periyodu süresince değişik muhafaza ortamlarından belirli aralıklarla alınan meyve örneklerinde çeşitli fiziksel ve kimyasal analizler yapılarak, muhafaza sırasında meydana gelen değişmeler incelenmiştir. Denemeler sonucunda, 'Granny Smith' elma çeşidinde yüzeysel kabuk yanıldığı (superficial scald) kontrolünde en uygun sıcaklık uygulamasının 53°C 'de 1 dakika sıcak su uygulaması olduğu saptanmıştır. Muhafaza sıcaklıklarından 0°C kalitenin korunmasında, 3°C ise yüzeysel kabuk yanıklığının kontrolünde daha başarılı bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE EFFECTS OF HOT WATER DIP AND HOT Am TREATMENTS ON SUPERFICIAL SCALD AND POSTHARVEST PHYSIOLOGY OF 'GRANNY SMUTT APPLES Hüseyin USLU M. Sc Thesis in Department of Horticulture Adviser: Assoc Prof. Dr. Mustafa ERKAN September 2003, 65 pages In this work, the effects of hot water dip and hot air treatments on superficial scald development and postharvest physiology of 'Granny Smith' apple cultivar were investigated. The experiments were conducted in postharvest physiology laboratory and cold storage rooms of Department of Horticulture, Faculty of Agriculture, Akdeniz University between 2001 and 2003. During the experiments, the fruits were seperated into three groups. The first group of fruits were treated with hot air (at 36°C, for 60 and 72 hour), the second group of fruits were treated with hot water dip (at 48°C, for 12, 18 and 24 minute; at 53°C, for 1, 2 and 6 minute) and the last group of fruits were used as control group without any treatment. During the storage period, various chemical and physical analyses were performed and superficial scald development of apples were determined by taking samples at monthly intervals. The experiment results showed that the most effective treatment for controlling superficial scald was dipping of fruits at 53°C hot water for 1 minute and stored at 3°C. Quality was maintained at 0°C and superficial scald was prevented at 3°C during storage.