Design and analysis of a placing (inserting) mechanism for polypropylene (PP) and polyethylene (PE) sacks
Polipropilen (PP) ve polietilen (PE) torbaların geçirilmesinde kullanılabilecek bir mekanizma tasarımı ve analizi
  1. Tez No: 266241
  2. Yazar: GÖKHAN BAKIR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. LALE CANAN DÜLGER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Polipropilen (PP) torba, Polietilen (PE) torba, Geçirme mekanizmasının denetimi, kavram tasarım, Geçirme mekanizmasının kinematiği, Polypropylene (PP) sack, Polyethylene (PE) sack, control of placing (inserting) mechanism, conceptual design, kinematics of inserting mechanisms
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
PE ve PP torbalar endüstride birçok malzemenin saklanmasında kullanılmaktadır. Çalışmada anlatılan PE ve PP torbalar birbirinden farklı olarak ayrı hatlarda üretilmekte, daha sonra iç içe geçirilerek yapay gübre saklanmasında kullanılmaktadır. Torbaların iç içe geçirilmesi işçiler tarafından, manüel olarak yapılmaktadır. Aynı anda farklı iş platformlarında çalışan işçiler torbaları iç içe geçirmektedir. Bu işlem için halen mevcut otomatik bir sistem yoktur.Sunulan çalışmada torbaların otomatik olarak geçirilmesi irdelenmiş, iki geçirme mekanizması alternatifi önerilmiştir. Öncelikle dolum öncesi torbaların iç içe geçirilme prosedürü incelenmiş, manüel sistemden gerçek ölçümler alınarak tasarım ölçütleri belirlenmiş, buna uygun bir tasarım yapılmıştır. Önerilen tasarımda bir seri ölçüt göz önüne alınmış, önerilen modellerden birisi detaylandırılmıştır. Tasarlanan geçirme mekanizmasının denetimi, sürüm ve eş zamanlı karakteristikleri ve geçirme işleminde gereken yörünge biçimleri çalışılmıştır. Burada oluşan kesikli hareket kinematiği çıkarılmış, imalat detaylarıyla sonuçta düşünülen mekanizma ve içerilen matematik sunulmuştur. Böylece sistem üzerinde devam eden çalışmalar tamamlandığında; geçirme mekanizması otomatik hale getirilebilecek, birim zamanda geçirilen torba sayısı artacak ve sistem daha hızlı çalışacaktır.
Özet (Çeviri)
PE and PP sacks are used to store various items in industry. PE and PP sacks are separately produced and inserted together to form a strong sack for storing artificial fertilizers. The manual procedure for inserting PE and PP sacks is studied. There is no automatic system for the sack inserting procedure at the moment. Many operators can perform the inserting procedure one by one independently on different storing platforms.Two inserting mechanism alternatives are proposed in this study. Initially the requirements during the insertion are revealed. Two alternative systems are designed and one of them is chosen to be used. Control of inserting mechanism, actuation and synchronization characteristics are studied by looking at trajectories available. Kinematics? analyses of intermittent motion mechanisms are performed. The proposed mechanism is presented with its construction details and the mathematics are available. Automization on the inserting mechanism is performed in the proposed design with necessary synchronization. When the studies on the design of the inserting mechanism are completed, this system will be faster and the number of sacks inserted will be increased together with making the system more intelligent.