Kuantum öğrenme modeline dayalı fen ve teknoloji eğitiminin ilköğretim öğrencilerinin akademik başarı, derse yönelik tutum ve kendi kendine öğrenme becerileri üzerine etkisi
The effect of science and technology education based on quantum learning model to the academic success, attitude towards lesson and self direct learning on elementary students
- Tez No: 266399
- Danışmanlar: PROF. DR. M. BAHADDİN ACAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Kuantum Öğrenme, Fen eğitimi, Akademik Başarı, Tutum, Kendi Kendine Öğrenme Becerileri, Quantum Learning, Science Education, Academic Success, Attitude, Self Direct Learning
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fen Bilgisi Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 241
Özet
Bu araştırma, fen ve teknoloji eğitiminde kuantum öğrenme modelinin ilköğretim yedinci sınıf öğrencilerinin akademik başarıları, derse yönelik tutumları ve kendi kendine öğrenme becerileri üzerine etkisini incelemek için yapılmıştır.Araştırma, 2009?2010 Eğitim ve Öğretim yılı ikinci döneminde Eskişehir merkez Cemalettin SARAR İlköğretim Okulunda öğrenim görmekte olan 7/A ve 7/B öğrencileri olmak üzere toplam 40 öğrenci üzerinde gerçekleştirilmiştir. Araştırma ön test- son test kontrol gruplu deneysel modelde yapılmıştır. `Maddenin Yapısı ve Özellikleri' ünitesi kapsamında yer alan konular, kuantum öğrenme modeline göre tasarlanmış, ders planı, materyaller ve etkinlikler geliştirilmiştir. Deney ve kontrol grupları yansız olarak seçilmiştir. Deney ve kontrol grubu öğrencileri farklı değişkenler açısından( cinsiyetleri, karne notları ve sayıları) eşitlenmeye çalışılmıştır. Araştırma, haftada 4 saat olmak üzere toplam 36 ders saatini kapsayan süre içerisinde gerçekleştirilmiştir.Araştırmacı tarafından 40 soruluk çoktan seçmeli akademik başarı testi geliştirilmiştir. Araştırmada veri toplamak amacı ile başarı, tutum ve kendi kendine öğrenme becerileri ölçeği kullanılmıştır. Testler her iki gruba da deneysel işlem öncesi ön test ve deneysel işlem sonrası son test olarak uygulanmıştır. Araştırma sürecinde deney grubunda kuantum öğrenme, kontrol grubunda ise yapılandırmacı öğrenme temel alınmıştır. Deneysel işlem sonrasında veriler SPSS 11,5 programında analiz edilmiştir. Analizlerde bağımsız t testi ve ilişkili örneklemler t testi kullanılmıştır. Ayrıca öğrenci günlükleri değerlendirilmiştir.Araştırma sonucunda, Kuantum öğrenme modelinin fen ve teknoloji dersinde akademik başarı, tutum ve kendi kendine öğrenme becerilerine etkisinin olumlu yönde olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
This research is carried out with the aim of investigating the effect of Quantum learning model in science and technology education to the academic success, attitude towards lesson and self direct learning seventh grade students of primary education.The research is applied in 2000-2010 academic year at spring term on the total 40 students in 7/A and 7/B of Eskişehir Cemalettin SARAR Primary Education School in the city center. In the research pre and post test with control group experimental model was used. Subjects in `The material's building and their quality? unit were designed according to Quantum learning applications; lesson plans, materials and activities were developed. Groups have been chosen randomly. Students of experimental and control groups were tried to make equal due to variables (such as gender, grade, and number). All groups were taught four hours per week, thirty six hours in total.Academic achievement test consisted of 40 multiple choice questions, was developed by researcher. An achievement test, an attitude test and self direct learning scale were used to collect data in the research. Test were given as pre-test and final test to both groups before and after experimental process. In experimental group Quantum Learning model was used and in control group constructivist model based on and was used. After the experimental process tests were used as post test and the data were analyzed by SPSS 11.5 program with ?t? test in dependent groups and paired samples ?t? test. In addition these diaries of students were evaluated.At the end of the research, it is determined that Quantum learning model has positive effects on success, attitude and self direct learning in science and technology lesson.