Kuantum Öğrenme modeline dayalı fen eğitiminin öğrencilerin akademik başarılarına etkisi
The effect of science education based on Quantum Learning model to students academic success
- Tez No: 356153
- Danışmanlar: DOÇ. DR. OKTAY BAYKARA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Akademik başarı, çağdaş yaklaşımlar, fen eğitimi, kuantum öğrenme, Academic success, modern approaches, quantum learning, science education
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fırat Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 148
Özet
Bu araştırma Fen ve Teknoloji dersinde Kuantum Öğrenme modelinin ilköğretim yedinci sınıf öğrencilerinin akademik başarıları üzerine etkisini belirlemek amacıyla yapılmış olan deneysel modelde bir araştırmadır. Araştırmada; bağımsız değişkenlerin (Kuantum Öğrenme ve yürürlükteki programa ait yöntem), bağımlı değişken (akademik başarı) üzerinde etkili olup olmadığı sorusuna yanıt aranmıştır. Kuantum Öğrenme yaklaşımının ilköğretim yedinci sınıf öğrencilerinin akademik başarılarına etkisini incelemek amacıyla; bir deney, bir kontrol grubu oluşturulmuştur. Gruplar, rastgele seçilerek deney grubuna 'Kuantum Öğrenme' modeli uygulanmış, kontrol grubuna yürürlükte olan mevcut öğretim yöntemi uygulanmıştır. Her iki gruba deneysel işlemlerin sonunda ünitedeki kazanımlara göre, geçerliliği ve güvenirliği saptanmış“Akademik Başarı Testi ( ABT )”, uygulanarak bu araştırmaya ait veriler toplanmıştır. Verilerin analizinde SPSS 17.0 paket programından yararlanılarak; frekans, yüzde, aritmetik ortalama ve varyans analizi değerleri bulunmuştur. Deneysel çalışmada uygulanan ışık ünitesi akademik başarı testinde deney grubu (7/A) lehine anlamlı farklılıklar ortaya çıkmıştır. Kuantum Öğrenme modeline dayalı fen bilimleri eğitiminin ortaokul öğrencilerinin Fen ve Teknoloji akademik başarılarına etkisini ölçmeyi amaçlayan bu araştırmanın; konuyla ilgili yapılacak araştırmalara ve çalışmalara, ortaya çıkacak sonuçlar ışığında kılavuzluk edeceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
This research has been carried out in order to identify Quantum Learning Approach's effects on seventh grade students' academic success.In research it has been asked whether independent variable (Quantum Learning and method in the current curriculum ) is effective on dependent variable ( academic success ) An experimental group and a control group have been formed in order to search effects of Quantum learning Approach on seventh grade students'academic success.Groups have been chosen randomly as a control and an experimental group.Quantum Learning Approach has been used in the experimental group.Current method has been used in the control group without intervention. At the end of the experimental process both groups have been carried out Academic Success Test (ABT) ,of which reliability and validity have been confirmed, according to acquisition in the units and thus this research data have been summed. Frequency,percent,normal frequncy curve,variance analysis have been used in data analysis with the help of SPSS 17.0 packet programme.In the experimental study and in academic success test meaningful differences have been appeared in favour of the experimental group ( 7/A). It has been thought that this research aiming to test effects of science education based on Quantum learning Approach on students' academic success will guide researches and experiments in the light of prospective results.