Akral melanositik nevusların klinik ve dermoskopik özelliklerinin değerlendirilmesi
Determination of clinical and dermoscopic features of acral melanocytic nevi
  1. Tez No: 266727
  2. Yazar: HAMZA AKTAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEMA AYTEKİN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Dermatoloji, Dermatology
  6. Anahtar Kelimeler: Akral melanositik nevus, klinik özellikler, dermoskopik özellikler, Acral melanocytic nevi, clinical characteristics, dermoscopic characteristics
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Dermatoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
Bu çalışmada akral melanositik nevusların klinik ve dermoskopik özellikleri araştırıldı.Mart-Kasım 2009 tarihleri arasında Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Dermatoloji polikliniğine başvuran 154 hasta değerlendirildi. Hastaların yaşları 7-74 arasında değişmekteydi. Hastaların yaşı, cinsiyeti, deri tipi; lezyonların anatomik lokalizasyonu, rengi, çapı, tipi, çıkış zamanı, dermoskopik paternleri prospektif olarak incelendi.Veriler SPSS 16.0 programında değerlendirildi ve Chi Square istatistik metodu ile analiz edildi.Çalışmaya alınan 154 hastanın 235 akral melanositik nevusu değerlendirildi. Hastaların 85'i erkek (%55.2) 69'u kadın (%44.8) olup yaş ortalaması 28.1 olarak saptandı. Olguların deri tipi değerlendirildiğinde %64.9'u tip III, %19.5'i tip II ve %15.6'sı tip IV idi. Vakaların 100'ünde (%64.9) tek lezyon, 34'ünde (%21.4) 2, 15'inde (%10.4) 3, 4'ünde (%2.6) 4 ve 1'inde (%0.6) 6 lezyon saptandı. Çalışmaya dahil edilen lezyonların 213'ü (%90.6) edinsel iken, 22'si (9.4) konjenitaldi. Lezyonların 112'si palmar bölgede, 66'sı parmaklarda ve 57'si plantar bölgede lokalize idi. Çalışmaya alınan lezyonların dermoskopik paternleri değerlendirildiğinde en sık paralel oluk paterni ve onun varyantları saptanırken (%58.7), daha sonra sırasıyla kafes benzeri patern (%13.6), retiküler patern (%8.9), homojen patern (%6), fibriler patern (%5.1) ve globüler patern (%1.7) saptandı. Bireylerin hiçbirinde paralel sırt paterni saptanmazken iki lezyonda multikomponent patern saptandı. Lezyonların yerleşim yerine göre dermoskopik paternleri karşılaştırıldığında ortak olarak en sık paralel oluk paterni saptanmakla birlikte bazı bölgelerde paralel oluk paterninden sonra daha sık görülen paternler farklılık gösteriyordu bu da istatistiksel olarak anlamlıydı. Konjenital ve edinsel nevuslar dermoskopik olarak karşılaştırıldığında istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanmadı. Cinsiyet, deri tipinde ve yaş grupları arasında da dermoskopik paternler açısından, istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanmadı.Çalışmamızın sonuçları daha önce yapılan çalışmalar ile uyumlu bulunmakla beraber, diğer çalışmalara göre retiküler patern ve homojen patern daha yüksek oranda saptanırken, fibriler patern daha düşük oranda saptandı.
Özet (Çeviri)
In this study, the determination of clinical and dermoscopic charecteristics of acral melanocytic nevi was aimed.A total of 154 patients, who applied to the Deparment of Dermatology, Medical Research Hospital, Dicle University, between March-Nowember 2009 were evaluated. The age of patients was changed between 7 and 74 years. The patients were examined prospectively in terms of age, gender, skin types and anatomic localization, color, size, type, whether congenital or acquired (time of inception) and dermascopic patterns of lesions.The data were evaluated with SPSS 16.0 and analyzed with Chi Square istatistic methodWe retrieved digital images of 235 acral melanocytic lesions in 154 patients (85 males and 69 females; mean age, 28.1 years). When skin types of cases were evaluated 64.9% were determined to be type III, 19.5% type II and 15.6% type IV. Among the total number of the patients, 100 had single lesion (64.9%), 34 two lesions (21.4%), 15 three lesions (10.4%), 4 four lesions (2.6%) and 1 patient had six lesions (0.6%). Among all the studied lesions, 213 (91.6%) were acquired while 22 (9.4%) were congenital. Individual lesions were located on the palms (n=112), fingers (n=66), and soles (n=57). Among acral nevi, the parallel furrow (58.7%) was the most common pattern, followed by the latticelike (13.6%), reticular (8.9%), homogeneous (6%), fibrillar (5.1%) and globular (1.7%) patterns. Parallel ridge pattern was not detected in our patients; however two lesions showed multicomponent pattern. When dermoscopic patterns were compared to localization of the lesions, parallel furrows pattern was found as the most common pattern, although the frequency of the patterns which followed parallel furrows were different in some areas. This was also statistically significant. When congenital and acquired nevi were dermoscopically compared, there was no statistically significant difference. Also, statistically significant difference was not detected between dermoscopic patterns and gender, skin types, age groups.The results of our study are consistent with those reported in previous studies. However, reticular and homogeneous patterns were detected at higher proportion, while fibrillar pattern was detected at lower with respect to other studies.