Akral melanositik lezyonlarda dermoskopik inceleme ile patern analizi ve abcd skorunun değerlendirilmesi
Evaluation of the pattern analysis and abcd score by dermoscopy in acral melanocytic lesions
  1. Tez No: 330004
  2. Yazar: SARENUR ESENER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İNCİ MEVLİTOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Dermatoloji, Dermatology
  6. Anahtar Kelimeler: Akral melanositik nevus, dermoskopi, patern analizi, ABCD skorlama sistemi, Acral melanocytic nevus, dermoscopy, pattern analysis, ABCD scoring system
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Meram Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Dermatoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
Amaç: Dermoskopi pigmente deri lezyonlarının tanısında hızlı ve güvenilir bir yöntemdir ancak akral melanositik lezyonların dermoskopisi palmoplantar bölgenin farklı anatomik yapısı nedeniyle özellik göstermektedir. Literatürler incelendiğinde akral melanositik lezyonların dermoskopisi ile ilgili yapılan çalışmaların sayısı azdır ve tüm çalışmalarda volar yerleşimli nevuslar incelenmiştir. Bu nedenlerle çalışmamızda akral bölge volar ve dorsal yüz yerleşimli melanositik nevusların klinik ve dermoskopik özelliklerini araştırarak ülkemiz İç Anadolu bölgesi ile ilgili ilk demografik çalışmayı sunmayı amaçladık. Yöntem: Çalışmamıza Mart 2011- Haziran 2012 tarihleri arasında Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Deri ve Zührevi Hastalıklar polikliniğine başvuran ve akral melanositik nevus tesbit edilen 97 hastanın volar ve dorsal yerleşimli 143 lezyonu dahil edildi. Bulgular: Buna göre 55 hastanın volar, 51 hastanın dorsal lezyonu vardı. Volar lezyonların %72,8?i, dorsal lezyonların %89?u elde yerleşmişti. En sık gözlenen dermoskopik paternler volar lezyonların %60?ında görülen paralel oluk paterni, dorsal lezyonların %39,7?sinde görülen retiküler patern oldu. Dorsal lezyonların ABCD skoru hesaplandığında skor lezyonların %89?unda 4,75?ten düşüktü. Sonuç: Yaş, cinsiyet, güneş temas sıklığı, cilt tipi, lezyonların anatomik yerleşim bölgeleri ve patern dağılımları arasında anlamlı fark bulunmadı. Ancak dorsal multikomponent patern özelliğindeki üç lezyonun ve nonspesifik patern özelliğindeki beş lezyonun tümü kadın cinsiyette; volar fibriler patern özelliğindeki üç lezyonun tümü cilt tipi II grubunda, dorsal multikomponent patern özelliğindeki üç lezyonun tümü cilt tipi III grubunda yer aldı. Olgu sayısının az olması ve her lezyonun eksize edilememesi gibi nedenlerle dermoskopik tanılar ile ABCD kriterleri arasında var olabilecek ilişki değerlendirilememiştir.
Özet (Çeviri)
Background: Dermoscopy is a fast and reliable method for the diagnosis of pigmented skin lesions but because of the anatomical structures of acral region, dermoscopic examination of palmoplantar region shows difference. In a literature review of the studies on acral melanocytic lesions dermoscopy, there are a limited number of study and in all of them acral volar melanocytic lesions were examined. For these reasons, in our study we examined acral melanocytic nevi located on the volar and dorsal side and investigating the clinical and dermoscopic features. We aimed to reports the first demographic study of acral melanocytic nevi in the Central Anatolian region of Turkey. Methods: 97 patients and 143 lesions were included in this study between March 2011 - June 2012 in the University of Necmettin Erbakan, Meram Medical Faculty Department of Dermatology. Results: 55 patients have volar, 51 patients dorsal melanocytic lesion. 72.8% of volar and 89% of dorsal lesions were located on hands. The most frequently seen dermoscopic paterns were parallel furrow pattern in the 60% of volar lesions and reticular pattern in the 39,7% of dorsal lesions. In the 89% of the dorsal lesions the ABCD score were under 4,75. Conclusion: There were no difference between patern distribution and age, gender, skin type, sun contact frequency and anatomical distribution of the lesions. But all of the lesions showing dorsal multicomponent pattern and nonspesific pattern were in female gender. All of the lesions showing fibriller pattern were in skin type II group and showing dorsal multicomponent pattern were in skin type III group. Because of the small number of cases and all lesions could not be excised we were not able to evaluate the relationship between ABCD scoring systen critrerias and dermoscopic diagnosis.