Serebral sinüs ven trombozlarında 64 kesitli ÇKBT ile yapılan serebral bt venografinin tanısal değeri
The value of cerabral CT venography with 64-MDCT in the diagnosis cerebral venous sinus thrombosis
  1. Tez No: 266730
  2. Yazar: ROJBİN CEYLAN TEKİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YAŞAR BÜKTE
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Çok kesitli bilgisayarlı tomografi anjiografi, sinüs ven trombozu, Multidetector Computed Tomography Venography, Sinus Venous Thrombosis
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Radyodiagnostik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Serebral sinüs ven trombozu beynin arteryel tıkayıcı hastalıklarına oranla daha nadir görülen bir durumdur. Bu konuda yapılmış epidemiyolojik çalışmalar olmadığından insidansı konusunda yeterli bilgi yoktur. Serebral ven trombozu, ilk tanımlandığı dönemlerde ölümcül ve nadir bir hastalık olarak bilinirken, günümüzdeki tanı araçları sayesinde hafif veya ağır seyredebilen çok çeşitli klinik tablolarla karşımıza çıkabilir ve sanıldığından daha sık görülür. Konvansiyonel serebral anjiyografi, BT, dijital subtraksiyon anjiyografi, MR görüntüleme ve MR venografi tanıya yardımcı olan görüntüleme modaliteleridir.Biz çalışmamızda kliniğimize sinüs ven trombozu yada başka bir serebral patoloji ön tanısıyla gönderilen hastaların çok kesitli bilgisayarlı tomografi ile yapılan BT venografi (ÇKBT venografi) ile elde edilen serebral sinüs ven trombozu bulgularını saptamayı amaçladık. Çalışmamızda 14 kadın, 9 erkek toplam 23 hasta sinüs ven trombozu bulguları açısından değerlendirildi.ÇKBTA ile serebral venöz sistemde saptanan morfolojik değişiklikler, trombüs, rekanalizasyon, parankimal anormallikler, perfüzyon değişiklikleri, derin ven tıkanıklıkları, izole kortikal venöz tromboz gibi olası patolojilerdi. Çalışmaya aldığımız 23 hastada toplam 50 sinüste tromboz saptanırken, yirmiüç olgunun 17'sinde (%73.9) birden fazla sinüste tromboz saptandı. Beyinde en sık olarak etkilenen venöz yapı %32'lik oranla sigmoid sinüs idi. Beş hastada juguler vende de tromboz izlendi. Serebral venöz yapılardaki etkilenme ile birlikte parankim tutulumlarıda göz önüne alındığında, sinüs trombozu saptanan olguların 10'unda (%43.4) SVT'na parankimal değişiklikler eşlik ediyordu.Sonuç olarak, ÇKBTA intrakraniyal venöz dolaşımın detaylı görüntülerini sürekli olarak yüksek kalitede sunan hızlı ve faydalı bir metottur. Dural sinüs trombozu şüphesi olan, acil tedavi gerektirebilecek akut ve klinik tablosu ağır olan hastalar için BT venografiyi, sağladığı hızlı ve güvenilir tanı özelliğinden dolayı tercih edilmesini öneriyoruz.
Özet (Çeviri)
Cerebral venous thrombosis (CVT) is less seen than oclussive diseases of the cranium. There is not enough epidomiologic studies about it, therefore we dont have enough objective knowledge about it. CVT was known as mortal and rare disease initially, but today we know that it is seen more than aspected with wide clinical entities such simple disease to mortal one. İmaging tecniques of CVT are; convansionel cerebral anjiography, computed tomography(CT), digital substracted anjiography, megnetic resonance imaging and magnetic resonance venography.The aim of the study was to evaluate the CVT findings with multidetector computed tomography venography ( MDCTV) in the referred patients with CVT or other cranial pathologic differantial diagnosis. The study contained 14 female and 9 male patients ( totally 23 patients).Venous sinus morphologic abnormalities showed in MDCTV were; thrombosis, recanalization, parenchimal abnormalities, perfusion changings, deep venous thrombosis, and isolated cortical venous thrombosis. Venous sinus thrombosis were seen in 50 sinuses in 23 patients. 17 patient (%73.9) were had sinus thrombosis more than one sinus. Sigmoid sinus was the most affected cranial sinus with %32. jugulşar venous thrombosis were diagnosed in 5 patients. Parenchimal abnormalities were seen in10 patients( %43.4) with venous sinus thrombosis.As conclusion, MDCTV provides detailed imaging with high quality in the intracranial venous circulation. Because of this we advised to use MDCTV in the patients with aspected dural sinus thrombosis, nededing of emergency treatment.