Vena kava inferior anomalilerinin saptanmasında ÇKBT'nin yeri
The role of MDCT to determine of vena cava inferior anomalies
- Tez No: 266735
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SENEM ŞENTÜRK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: Vena kava inferior, anomali, varyasyon, çok kesitli bilgisayarlı tomografi, Vena cava inferior, anomaly, variation, multidetector computed tomography
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Radyodiagnostik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 55
Özet
Amaç: Herhangi bir sebeble, ileri teknoloji ürünü olan 64 dedektörlü bilgisayarlı tomografi cihazıyla dinamik batın tomografi incelemesi yapılan hastalarda vena kava inferior anomali ve varyasyonlarını incelemek, bu varyasyonların embriyolojik temelleri göz önüne alınarak sıklık oranlarını saptamaktır.Gereç ve Yöntem: Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Radyoloji Ünitesinde Ocak 2008 ? Aralık 2009 tarihleri arasında yapılan 528 (267 kadın,216 erkek) erişkin hastanın abdominal bilgisayarlı tomografi incelemeleri çalışmaya alınmıştır. Tüm incelemeler dinamik bilgisayarlı tomografi ve bilgisayarlı tomografi anjiyografi olarak elde edilmiş olup değerlendirme retrospektif olarak venöz faz üzerinden yapılmıştır.Bulgular: Vena kava inferior varyasyon ve anomalileri açısından 528 hasta incelendi. Bu hastaların 267 (% 50.6)'si kadın, 261 (% 49.4)'i erkekti. Toplam 528 hastanın; 478' inde (% 90.5) herhangi bir anomali ve varyasyona rastlanmadı. 50 olguda (%9.5) vena kava inferiorda anomali veya varyasyon saptandı. En sık rastlanan varyasyon retroaortik sol renal ven varyasyonu olarak izlendi. Sirkümaortik sol renal ven varyasyonu, çift vena kava anomalisi, sol vena kava inferior anomalisi, vena kava inferior azigos devamlılığı ve kesintili (interrupted) vena kava inferior anomalisi diğer saptanan anomali ve varyasyonlar olarak belirlendi.Sonuç: Vena kava inferiorun doğuştan anomali ve varyasyonları çok kesitli bilgisayarlı tomografi ile doğru olarak saptanabilmektedir. Bu anomalilerin bilgisayarlı tomografi görünümlerinin bilinmesi doğru tanımlanmasını sağlar. Doğru tanımlama ayırıcı tanı açısından önemlidir, ayrıca cerrahi sırasında varyasyonların bilinmesi majör komplikasyonların önlenmesi için de gereklidir..
Özet (Çeviri)
Purpose: To investigate anomalies and variations of vena cava inferior in patients who had dynamic abdominal examinations with the high technology 64-detector row computed tomography, for any indication, and to search frequency of variations regarding embriological basis.Materials and Methods: Abdominal computed tomography examinations, performed in the Department of Radiology, Medical School of Dicle University between January 2008 and December 2009, of 528 (267 female, 216 male) adult patients were included in the study. All studies were acquired as dynamic computed tomography and computed tomography angiography, and venous phase of examinations were evaluated retrospectively.Results: Vena cava inferior anomalies and variations were searched in 528 patients. 267 (% 50.6) of these patients were female and, 261 (% 49.4) were male. No anomaly or variation was determined in 478 (% 90.5) of total 528 patients. 50 (%9.5) cases had vena cava inferior anomaly or variation. The most common variation was retroaortic left renal vein variation. Other anomalies and variations included circumaortic left renal vein variation, double vena cava inferior, left vena cava inferior, azygos continuation of vena cava inferior and interrupted vena cava inferior.Conclusions: Anomalies and variations of vena cava inferiorun can be correctly determined by multidetector computed tomography. Knowledge of computed tomography images of these anomalies yields correct diagnosis. Accurate definition is not only important for differential diagnosis, but also necessary for prevention of major complications before surgery.