Geriatrik kalça kırığı hastalarında postspinal hipotansiyon gelişimini öngörmede inferior vena kava çap ölçümleri ve pleth variabilite indeks etkinliğinin değerlendirilmesi
Evaluation of the effectiveness of inferior vena cava diameter measurements and pleth variability index in predicting the development of postspinal hypotension in geriatric hip fracture patients
  1. Tez No: 880964
  2. Yazar: VİLDAN DUMAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NEZİH SERTÖZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: vena kava inferior çapı, pleth variabilite indeks, perfüzyon indeksi, spinal anestezi, hipotansiyon, Inferior vena cava diameter, pleth variability index, perfusion index, spinal anesthesia, hypotension
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 62
Özet
Giriş ve Amaç: İleri yaş hastalarda sıklıkla görülen ve ciddi sonuçlara neden olabilecek olan spinal anestezi sonrası hipotansiyonun önceden ön görülmesi ve uygun tedavi modelleri ile önlenmesi son derece önemlidir. Bu çalışmada noninvazif yöntemler olan pleth variabilite indeks (PVİ), perfüzyon indeksi (Pİ), USG ile inferior vena kava kollapsibilite indeksi (İVK- Kİ) ve İVK aorta çap indeksinin (İVK:Ao indeksi) spinal anestezi sonrası gelişen hipotansiyonu öngörmedeki etkinliği araştırılmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya spinal anestezi ile kalça kırığı cerrahisi geçiren, 65 yaş üstü, ASA skoru I-III arası 80 hasta dahil edildi. Preopearatif dönemde PVİ, Pİ ve İVK çap ölçümleri ve kalp hızı ve noninvazif kan basıncı kayıt edildi. Tüm hastalara L3-L4 aralığından standart teknikle 12,5 mg %0.5 bupivakain heavy verilerek spinal anestezi uygulandı. Cerrahi bitimine kadar hastaların sistolik, diyastolik ve ortalama kan basınçları takip edildi. Hastaların OAB değerlerinin bazal değere göre %20 azalması veya SAB'nin 90 mmHg altına düşmesi durumu hipotansiyon olarak kabul edildi. Bulgular: Hastaların 27'sinde (%33,8) hipotansiyon gelişti. Hastaların yaş ortalaması 79,0±9,2 idi ve hipotansiyon gelişen ve gelişmeyen hastaların yaş ortalaması benzerdi (p=0,146). Preoperatif ölçülen İVK kollapsibilite indeksi hipotansiyon gelişmeyen hastalarda ortalama 0,60±0,10, hipotansiyon gelişen hastalarda ortalama 0,54±0,17 idi ve arada istatistiksel olarak anlamlı bir fark yoktu (p=0,062). Hipotansiyon gelişen hastaların preoperatif PVİ değeri ortalama 23±11, hipotansiyon gelişmeyen hastaların ortalama PVİ değeri 25±12 idi ve aradaki fark anlamlı değildi (p=0,485). Preoperatif Pİ değeri hipotansiyon gelişen hastalarda ortalama 1,53±1,72, hipotansiyon gelişmeyen hastalarda ortalama 1,71±1,36 idi ve anlamlı bir fark saptanmadı (p=0,629). Preoperatif kollapsibilite indeks spinal anestezi sonrası hipotansiyonu ön görmede anlamlı bir prediktif değere sahip değildi (AUC: 0,60, p=0,130). Preop PVİ (AUC:0,53, p=0,583) ve preop Pİ (AUC:0,57, p=0,250 spinal anestezi sonrası hipotansiyonu ön görmede anlamlı bir prediktif değere sahip parametreler değildi. Sonuç: Preoperatif VKİ çapı, Pİ ve PVİ değerlerinin tek başına yaşlı hastalarda spinal anestezi sonrasında gelişen hipotansiyonu ön görmede etkin değerler olmayabileceğini düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Introduction and Aim: It is extremely important to foresee hypotension after spinal anesthesia, which is common in elderly patients and can cause serious consequences, and to prevent it with appropriate treatment models. In this study, the effectiveness of the noninvasive methods Pleth variability index (PVI), perfusion index (PI), inferior vena cava collapsibility index (IVK-CI) and IVC aortic diameter index (IVK:Ao index) in predicting hypotension developing after spinal anesthesia was investigated. Materials and Methods: 80 patients, over 65 years of age, with ASA scores between I and III, who underwent hip fracture surgery with spinal anesthesia were included in the study. In the preoperative period, PVI, PI and IVH diameter measurements, heart rate and noninvasive blood pressure were recorded. Spinal anesthesia was applied to all patients by administering 12.5 mg of 0.5% bupivacaine heavy using a standard technique from the L3-L4 area. Systolic (SAP), diastolic (DAP) and mean arteriel blood pressures (MAP) of the patients were monitored until the end of surgery. Hypotension was considered if the MAP values of the patients decreased by 20% compared to the baseline value or the SAP fell below 90 mmHg. Results: Hypotension developed in 27 (33.8%) of the patients. The mean age of the patients was 79.0±9.2 years, and the mean age of patients who developed hypotension and those who did not develop hypotension was similar (p=0.146). The mean IVC collapsibility index measured preoperatively was 0.60±0.10 in patients who did not develop hypotension, and 0.54±0.17 in patients who developed hypotension, and there was no statistically significant difference (p=0.062). The mean preoperative PVI value of patients who developed hypotension was 23±11, and the mean PVI value of patients who did not develop hypotension was 25±12, and the difference was not significant (p = 0.485). The mean preoperative PI value was 1.53±1.72 in patients who developed hypotension and 1.71±1.36 in patients who did not develop hypotension, and no significant difference was detected (p=0.629). Preoperative collapsibility index did not have a significant predictive value in predicting hypotension after spinal anesthesia (AUC: 0.60, p = 0.130). Preoperative PVI (AUC:0.53, p=0.583) and preoperative PI (AUC:0.57, p=0.250) were not parameters that had a significant predictive value in predicting hypotension after spinal anesthesia. Conclusion: Preoperative VKI diameter, PI and PVI values are may not effective values in predicting hypotension that develops after spinal anesthesia in elderly patients.