Pankreas kanserli hastalarda CRP, IL6, IL10 düzeyleri ve CRP polimorfizminin araştırılması
Association of CRP, IL6, IL10 levels and CRP polymorphism in pancreas cancer patients
- Tez No: 373648
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ÖZASLAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: CRP, Pancreas cancer, Polymorphism
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Pankreas kanseri, tüm kanser tiplerinin arasında en yaygın ölüm oranına sahiptir. Kanserin ilerlemesi ve inflamasyonun mekanizması ile ilgili bilinenler çok sınırlıdır. Bu çalışmanın amacı pankreas kanseri ve inflamasyon arasındaki bağlantıyı saptamaktır. C- reaktif protein (CRP) inflamasyonun en önemli belirteçlerinden biri olup bizim çalışmamızdaki pankreas kanserli hastalarda saptanmıştır. Bu çalışmanın kanser hastaları grubu numuneleri Gaziantep Üniversitesi Onkoloji hastanesinde toplanmıştır. 50 pankreas hastası ve 50 kontrol grubunda serum CRP seviyeleri nefolometrik yöntemle, IL-6 ve IL-10 serum seviyeleri de kemoluminesans yöntemi ile çalışılmıştır. DNA'lar tam kandan izole edilmiş ve CRP 1846 C>T ve 5922 T>A genotiplendirmesi polimeraz zincir reaksiyonu restriksiyon endonükleaz kesim (PCR-RFLP) yöntemi ile çalışıldı. CRP geni 1059 G>C bölgesi gerçek zamanlı polimeraz zincir reaksiyonu (RT-PCR) ile çalışıldı. Serum CRP, IL-6 ve IL-10 seviyeleri hasta grupta control grubuna gore daha yüksek bulundu. 1846 C/T polimorfizmi hasta ve control grubları arasında önemli derecede farklı bulundu. 3'UTR bölgesindeki 5922 A/T polimorfizmi her iki grub arasında da önemli derecede farklı bulundu. CRP geni 1059 G/C bölgesi her iki grub arasında dağılım olarak faklılık göstermemiştir. Bu verilere gore CRP geninin 1846 C/T ve 5922 A/T polimorfizmleri pankreas kanserinin patogenezi ile ilişkilidir. Anahtar Kelimeler : CRP, Pankreas kanser, Polimorfizm
Özet (Çeviri)
Pancreas cancer is the most common mortality incidence of all cancer types, border information about mechanisms of cancer progression and inflammation. Aim of this study is to determine relation between pancreas cancer and inflammation. C-reactive protein (CRP) is one of the important inflammation markers which our studied polymorphism of CRP at pancreas cancer. We conducted this study with Oncology Hospital of Gaziantep University, measuring blood levels of CRP, interleukin-6 (IL-6) and interleukin 10 (IL-10) in 50 pancreas cancer cases and 50 matched controls. CRP blood levels were assessed by nephelometrically and IL-6, IL-10 levels with chemiluminescence method. DNA was extracted from blood samples, and the CRP 1846 C>T and 5922 T>A genetic polymorphisms were investigated by polymerase chain reaction-restriction fragment length polymorphism and 1059 G>C region was studied by Real-time - Polymerase chain reaction. Serum CRP,IL-10 and IL-6 levels were significantly in patients higher than control group. The 1846 C/T polymorphism was detected significantly different between patients and control groups. The 5922 T/A polymorphism in the 3' UTR region was significantly different between two groups. 1059 G\C region of CRP gene polymorphism was not to found different between two groups. These data suggest that 1846 C/T and 5922 T/A polymorphisms of CRP gene were associated with pathogenesis of pancreas cancer.