Kedilerde ekstremite uzun kemik kırıklarının intrameduller pin uygulaması ile sağaltım sonuçlarının klinik ve radyolojik değerlendirilmesi.
Clinical and radiographical assessments of treatment of long bone fractures with intramedullary pin technic in cats.
- Tez No: 267074
- Danışmanlar: PROF. DR. BURHANETTİN OLCAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
- Anahtar Kelimeler: intrameduller pin, kedi, kırık, sağaltım, uzun kemik, cat, fracture, intramedullary pin, long bone, treatment
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Cerrahi (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
Kedilerde Ekstremite Uzun Kemik Kırıklarının İntrameduller Pin Uygulaması ile Sağaltım Sonuçlarının Klinik ve Radyolojik Değerlendirilmesi.Çalışmanın amacı, kedilerde karşılaşılan uzun kemik kırıklarının intrameduller pin tekniği ile sağaltım sonuçlarının değerlendirilmesi ve yapılacak çalışmalara katkı sağlamanın yanında, bu konuda çalışan klinisyenler için yönlendirici olmasıdır.Bu çalışma Mart 2008 ? Mayıs 2010 tarihleri arasında Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Kliniği'ne getirilen, klinik ve radyolojik muayeneler sonrasında, ekstremite uzun kemiklerde kırık belirlenen değişik ırk, yaş ve cinsiyetteki 40 kedi üzerinde gerçekleştirildi.Bu olguların 34'ünde Steinmann pini, 3'ünde Schanz pini, 3'ünde Kircshner teli ve 26'sında serklaj teli uygulanmıştır. Bununla birlikte intrameduller pin tekniği kullanılarak fiksasyonu sağlanan 34 olguda retrogtrad teknik, 6 olguda ise anterograd teknik uygulanmıştır.Olguların 2-4 hafta ara ile klinik ve radyografik kontrolleri yapıldı. Yalnız 1 olguda hasta sahibinin postoperatif bakım koşullarını yerine getirmemesi nedeniyle quardiceps kontraktürü tespit edildi. 39 olguda ise fonksiyonel iyileşme gözlendi. Fonksiyonel iyileşme gözlenen 39 olgunun 2'sinde pin migrasyonu, 2'sinde pinin genu eklemine penetrasyonu tespit edilmiştir. 1 olguda destekli bandaj koltuk altı dokusunda açık yaraya sebep olmuştur. 1 olguda ise 3 hafta sonunda ilk kez kontrole getirilen olguda dikiş bölgesindeki enfeksiyonun kemik dokusunda enfeksiyona sebebiyet verdiği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is; to evaluate the results of the treatment of long bone fractures with intramedullary pin technique in cats and besides to contribute future research, to guide to the clinicians studying about this topic.This study conducted between March 2008 and May 2010, in Ankara University Faculty of Veterinary Medicine Orthopaedics and Traumatology Clinics, with assorted race, age and sex 40 cats that diagnosed with clinical radiologic evaluations as extremity of long bone fractures.Steinmann pin was used in 34 cases, Schanz pin was used in 3 cases, Kirschner wire was used in 3 cases, cerclage wires was used in 26 cases. Althoug, retrograde technique was used in 34 cases and anterograde technique were used in 6 technique which they treated by intramedullary pins.Cases were controlled radiographically once every 2-4 weeks. In one case quardiceps contracture was defined because of the owners bad postoperative care management. 39 cases were evaluated as fully functional recovery. In 39 cases, pin migration was seen in 2 cases, pin penetration to joint capsule of genu in 2 cases, in one case splint was caused wound in axillary area, in one case cat was brought to the ortopedics clinc 3 weeks after the surgery, it was defined that the skin infection caused to the bone infection.