Uykuda gelişen fokal nöbetlerin uyku evrelerine göre dağılımı ve nöbet sırasında gelişen uyanmanın nöbetin lateralizasyon ve lokalizasyonu ile ilişkisi
The analysis of focal seizure onset during sleep stages and the relationship between arousal and the localization-lateralization of seizure onset
- Tez No: 267301
- Danışmanlar: PROF. DR. SERAP SAYGI, DOÇ. DR. F. İRSEL TEZER-FİLİK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nöroloji, Neurology
- Anahtar Kelimeler: Uyku ve epilepsi, uykudan uyanma, nöbet lokalizasyonu ve uyanma, video EEG-polisomnografi, Sleep and epilepsy, awakening, seizure localization, video EEG ?polysomnography
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Nöroloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
Parsiyel nöbetler sıklıkla uyku ve uyku-uyanıklık döngüsü ile ilişkilidir. Birçok nöbet uykuda gelişmekte ve uyku deprivasyonu sonucunda artmaktadır. Parsiyel nöbetlerin uyku-uyanıklık siklusundaki dağılımı daha önce incelenmiştir; ancak uykuda gelişen parsiyel nöbetlerin uyanma mekanizmaları ile etkileşimi henüz bilinmemektedir. Bu çalışmanın amacı, nöbet başlangıç yerinin (frontal-ekstrafrontal) ve lateralizasyonunun (sağ-sol); ilk iktal EEG değişikliği ve uyanma zamanı arasındaki süreye etkisini belirlemektir. İki yılda video EEG-polisomnografi kayıtları yapılan lokalizasyonla ilişkili nöbetleri olan 76 hasta prospektif olarak incelenmiştir. Uykuda gelişen nöbet sayısı, nöbetin gerçekleştiği uyku evresi, nöbet tipi, nöbetin başlangıç tarafı, epilepsi sendrom sınıflamaları, ilk iktal değişiklik ve uyanma arasındaki süre belirlenmiştir. 26 hastada 24 frontal tip, 40 ekstrafrontal tip olmak üzere; uykuda gerçekleşen toplam 64 nöbet analiz edilmiştir. 63 nöbet NREM' de (`non-rapid eye movements') (NREM2 = % 81, NREM 3-4= % 17,5), 1 nöbet ise (% 1,5) REM' de (`rapid eye movements') gerçekleşmiştir. Nöbetlerin 50'sinde iktal EEG değişikliği nöbet öncesinde başlamıştır (% 78). 14 hastada ise, iktal EEG değişikliği uyanmadan sonra başlamıştır (% 21). İki grupta da yani; iktal EEG değişikliği uyanmadan önce başlayan nöbetlerde ve uyanmanın ilk iktal EEG değişikliğinden önce olduğu nöbetlerde; iktal EEG değişikliği ile uyanma arasındaki süre frontal nöbetlerde daha kısa bulunmuştur (p=0.014, p=0.015). Sağ hemisferden başlayan nöbetlerde bu sürenin, soldan başlayanlara göre daha kısa olduğu saptanmıştır (p=0.049). Frontal kaynaklı nöbetlerin daha kısa sürede uyanmaya neden olması frontal lobun uyanma mekanizmaları ile ilgili rolünü destekleyebilir. Ayrıca nöbetin sağ ya da sol hemisfer başlangıcının uyanma mekanizmaları üzerine farklı etkilerde bulunabileceğini düşündürtmektedir.
Özet (Çeviri)
The partial seizures are often related to sleep and sleep-wake cycle. Many seizures are activated by sleep or sleep deprivation. The distribution of partial seizures during the sleep-wake cycle is well known, but the interactions between nocturnal partial seizures and arousal mechanisms have not been studied previously. The aim of this study is to determine the role of the brain regions and hemispheric side on arousal mechanisms by studying the duration of the focal seizure onset and arousal time. We hypothesized that localization (frontal or extrafrontal) and lateralization (left or right) of seizures, would change the duration between arousal and the onset of ictal discharges. We studied prospectively 76 patients with localization related epilepsy undergoing video EEG ?polysomnography in two years. The time of the arousal, seizure type, side of onset, epilepsy syndrome classification, durations between seizure- awakening onset and the sleep stages in which seizures occured, were recorded. We analyzed, 24 frontal seizure and 40 extrafrontal seizure in 26 patients. 63 seizures occured in NREM (non-rapid eye movements) sleep (NREM 2: 81 %, NREM 3 ? 4: 17,5 %) and 1 seizure in REM (rapid eye movements) sleep (1,5 %). The ictal epileptic discharge has occurred in 50 seizures (78 %) before awakening. The duration between ictal onset and awakening is significantly shorter in frontal seizures, than the extrafrontal seizures (p = 0.014). In 14 seizures; the awakening occured before the beginning of ictal epileptic discharges (21 %). And also, the duration between awakening and ictal onset is significantly shorter in frontal type seizures, than extrafrontal type group (p=0.015). The duration between awakening and the ictal onset, is significantly shorter in the seizures beginning from right hemisphere; than the left hemisphere onset seizures (p=0.049). These findings suggest that the localization and lateralization of seizure onset affect the time awakening from sleep.