Hacettepe Üniversitesi Hastaneleri'nde yapılan akreditasyon çalışmalarına doğrudan katılan ve katılmayan personelin bilgilerinin değerlendirilmesi
The evaluation of personnel?s information between participation of accreditation studies and no participation of accreditation studies in Hacettepe University Hospitals.
  1. Tez No: 267375
  2. Yazar: DOĞAÇ NİYAZİ ÖZÜÇELİK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZAFER ÖZTEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hastaneler, Sağlık Eğitimi, Sağlık Kurumları Yönetimi, İlk ve Acil Yardım, Hospitals, Health Education, Health Care Management, Emergency and First Aid
  6. Anahtar Kelimeler: Hacettepe, kalite, akreditasyon, Hacettepe, Joint Commission Accreditation
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
Hacettepe Üniversitesi Hastaneleri, kalite çalışmaları sonrasında Joint Commission on Accreditation of Healthcare Organizations tarafından belgelendirilmiştir. Bu araştırmanın amacı, akreditasyon sonrası hastane uygulamalarında meydana gelen değişiklikler ile ilgili, akreditasyon çalışmalarına doğrudan katılan ve katılmayan personelin bilgilerinin değerlendirilmesidir. Araştırma Hacettepe Üniversitesi Hastaneleri'nin farklı bölümlerinde çalışanlar arasında 01-15 Temmuz 2008 tarihlerinde yapılmıştır. Araştırmada, tanımlayıcı ve akreditasyon çalışmalarıyla ilgili bilgilerin olduğu, 19 sorudan oluşan anket formu kullanılmıştır. Araştırmaya, yaş ortalaması 32,17 ± 7,26 olan 292 personel katılmıştır. Araştırmaya katılanların %51'i akreditasyon çalışmalarına katılmışlardır. Akreditasyona katılanların %94'ü, katılmayanların %62,9'u tarafından, hastanedeki akreditasyon çalışmaları sonrası değişiklikler olduğu belirtilmiştir. Gruplar arası fark istatistiksel olarak da anlamlı bulunmuştur (?2=41,990, SD=1, p=0,000). Akreditasyona katılan ve katılmayanların 16 araştırma sorusunun 14'ünden her birisine verdikleri yanıtlar arasındaki fark istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur (p0.5). Sonuç olarak, hastane uygulamalarında meydana gelen değişiklikler ile ilgili, akreditasyon çalışmalarına doğrudan katılan ve katılmayan personelin neredeyse hemen her düzeyde bilgi düzeyleri arasında, katılanlar lehine istatistiksel olarak da anlamlı farklar olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Accreditation was given Hacettepe Üniversity Hospitals by Joint Commission on Accreditation of Healthcare Organizations after accreditation studies. The purpose of this study, to evaluate of personnel?s information between personel, participation of accreditation studies and personel, no participation of accreditation studies, concerned with changes in hospital appplications. The study was done between 1 and 15 July 2008, among personel in different units in Hacettepe University Hospitals. In this study, a survey with 19 questionnaires concerned with accreditaiton studies was conducted. 292 personnel were participated and age 32,17 ± 7,26. Fifty one percent of participation of this study was participated accreditation studies. Ninety four percent of personnel participated to accreditation and 62,9% of personnel no participated to accreditation were explained to have changes after accreditation studies. The difference of between two groups was found statistical significantly (?2=41,990, SD=1, p=0,000). The difference of between two groups of answers in each 14 questions of 16 questions was found statistical significantly (p0.5). As a result, level of personnel?s information were found statistical significantly between personnel participation of accreditation studies and personnel no participation of accreditation studies (participated higher than no participated).