Tam kat kornea epitel uzaklaştırmasına alternatif yöntemler ile korneal kollajen çapraz bağlama sonrası histolojik değişiklikler
Is Corneal Cross-linking Without Epithelial Debridement Possible?: A Histopathologic Study of Rabbit Corneas after Different Epithelial Treatment Methods
- Tez No: 267504
- Danışmanlar: PROF. DR. KAMİL BİLGİHAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göz Hastalıkları, Patoloji, Eye Diseases, Pathology
- Anahtar Kelimeler: korneal kollajen çapraz bağlama, crosslinking, riboflavin, keratokonus, UV-A, corneal collagen, cross-linking, keratoconus, UV-A, riboflavin
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 52
Özet
Tam Kat Kornea Epitel Uzaklaştırmasına Alternatif Yöntemler ile Korneal Kollajen Çapraz Bağlama Sonrası Histolojik DeğişikliklerAmaç: Farklı epitel uygulamaları ile transepitelyal korneal kollajen çapraz bağlama (KKÇB) etkinliğinin tavşan gözlerinde histopatolojik olarak değerlendirilmesi.Gereç ve Yöntem: Onsekiz Yeni Zelanda beyaz tavşanının 18 gözü çalışmaya dahil edildi. Dört göze total epitel debridmanı uygulandı (Grup 1, standart tedavi). Dört göze excimer laser parsiyel epitel ablasyonu uygulandı (Grup 2). Üçüncü gruptaki 10 göze farklı sürelerde (30- 60 sn) ve farklı konsantrasyonlarda (%18- 96) etanol uygulandı. Otuz dakikalık UV-A ışınlaması sırasında ve 30 dakika öncesinde başlanarak 5 dakika ara ile riboflavin (%0.1, %20 Dextran T-500 içerisinde) damla korneaya uygulandı. 24 saat sonra ötenazi sonrası gözler alınarak ışık mikroskopisinde keratosit apoptozu incelendi.Bulgular: Epitelin tamamen kaldırıldığı gözlerin hepsinde (Grup 1, standart tedavi) kornea stromasının %75 yüzeyel kısmında keratosit apoptozu izlendi. Kısmi kalınlıkta epitel ablasyonu yapılarak sadece bazal epitel bırakılan gözlerin (Grup 2) histopatolojik kesitlerinde, 1-4 sıra kornea epitelinin korunduğu ve hiç keratosit apoptozu olmadığı izlendi. Grup 3'de %24 konsantrasyona kadar ve 60 saniye uygulama süresine kadar etanol teması sonrası KKÇB yapılan gözlerde keratosit apoptozu izlenmedi. %48 ve daha yüksek etanol uygulanan gözlerde KKÇB sonrası korneada %50- %75 derinliğe kadar keratosit apoptozu izlendi.Tartışma ve Sonuç: Riboflavin ve UV-A ile KKÇB işlemi öncesi total epitel uzaklaştırması yerine excimer laser ile kısmi epitel ablasyonunun veya %24 konsantrasyona ve 60 saniyeye kadar etanol uygulamasının keratosit apoptozu için yetersiz olduğu izlenmiştir. Sadece yüksek ve toksik etanol konsantrasyonlarının riboflavin geçişine izin vererek keratosit apoptozu için yeterli oksijen radikali oluşumuna yol açabileceği görülmüştür ancak bu durum klinik kullanım için uygun değildir. Bu çalışma, tam kat epitel uzaklaştırılmasının, başarılı korneal kollajen çapraz bağlama (cross-linking) tedavisi için gerekli olduğunu ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Is Corneal Cross-linking Without Epithelial Debridement Possible?: A Histopathologic Study of Rabbit Corneas after Different Epithelial Treatment MethodsPurpose: To evaluate the efficacy of different methods of transepithelial corneal crosslinking (CXL) in an experimental rabbit study.Methods: Eighteen eyes of 18 New Zealand rabbits were divided into 3 groups. Four eyes received total epithelial debridement (Group I, Control). Four eyes received partial thickness epithelial ablation with excimer laser (Group II). Ten eyes in group III were treated with different durations (30 and 60 seconds) and concentrations (18 to 96%) of ethanol. Riboflavin (0.1% in 20% dextran) was applied for 30 minutes, and UV-A irradiation was performed for 30 min, while riboflavin was instilled every 5 minutes. Eyes were enucleated at 24 hours. The corneas were examined with light microscopy for keratocyte apoptosis.Results: All eyes treated with total epithelial debridement (Group I: Control) showed keratocyte apoptosis in the superficial 75% of cornea. In group II, 1-4 layers of epithelium were noted to be preserved and no keratocyte apoptosis was observed. In group III, CXL after treatment with ethanol up to 24% concentration and up to 60 seconds revealed no keratocyte apoptosis. CXL after treatment with 48% and higher ethanol concentrations yielded keratocyte apoptosis in the superficial 50 to 75% of cornea.Conclusions: Incomplete excimer laser ablation of the epithelium or treatment with ethanol up to 24% concentration and 60 seconds duration seem to be inadequate for riboflavin penetration to cause keratocyte apoptosis. High and toxic ethanol concentrations may permit riboflavin penetration and keratocyte apoptosis, but do not seem to be clinically useful. Epithelial integrity during the instillation of riboflavin solution is directly related to keratocyte apoptosis. Even one layer of basal epithelium prevents keratocyte apoptosis in corneal stroma. Although alcohol devitalizes the epithelium at 24 hours postoperatively, the intact epithelium during the instillation of riboflavin intervenes with the stromal diffusion and CXL. Epithelial debridement seems mandatory for successful CXL.