Skeletal and dentoalveolar effects of forsus fatigue resistant device in class ıı division 1 patients
Forsus fatigue resistant aygitinin sinif ii bölüm 1 olgular üzerindeki iskeletsel ve dentoalveolar etkileri
- Tez No: 267539
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TOROS ALCAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Sınıf II düzeltimi, Fonksiyonel tedavi, Forsus? Fatigue Resistant Device, Class II correction, Functional treatment, Forsus? Fatigue Resistant Device
- Yıl: 2010
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 286
Özet
Bu çalışmanın amacı Forsus? Fatigue Resistant Device aygıtının büyümekte olan sınıf II bölüm 1 bireyler üzerindeki iskeletsel, dişsel ve yumuşak doku etkilerinin değerlendirilmesidir.Çalışma grubunu ortalama yaşları 11 yaş 10 ay ± 10 ay olan 25 hasta (16 erkek, 9 kız) oluşturmuştur. Hasta seçim kriterleri iskeletsel ve dişsel Sınıf II bölüm 1 maloklüzyon, normal veya hafif prognatik maksilla, retrognatik mandibula, prepubertal büyüme periyodu, normal veya low angle büyüme modeli, daimi dentisyon ve minimum çapraşıklık olarak belirlenmiştir.Lateral sefalogramlar ve el-bilek radyografları tedavinin başında (T0), FRD uygulanmadan hemen önce (T1), ve aygıt ağızdan çıkarıldıktan hemen sonra (T2) alınmıştır.T0-T1 arasında meydana gelen değişiklikler kontrol değerleri olarak kabul edilmiş ve T1-T2 arasındaki değişikliklerle karşılaştırılmıştır.İskeletsel olarak FRD, maksillayı baskılamıştır. Kondil büyümesi ve total mandibular uzunluk etkilenmemiştir. Alt yüz yüksekliği çok az artmıştır.Dental olarak, üst keserler daha geride konumlanmış ve uzamışlar, üst molarlar distalize olmuşlar, alt keserler öne doğru devrilmiş ve gömülmüşler, alt molarlar mezyalize olmuşlar, okluzal düzlem saat yönünde rotasyon yapmış, overjet ve overbite azalmıştır.Her ne kadar üst dudağın geride konumlanması tek anlamlı değişiklik olsa da yumuşak doku profili olumlu yönde gelişme göstermiştir.Sonuç olarak, Sınıf II düzeltimi iskeletselden çok dentoalveolar değişikliklerle sağlandığından, low angle büyüme modeli ve dentoalveolar retrüzyonun karar verme kriterleri olarak kullanılmaları koşuluyla, FRD büyümesini tamamlamış Sınıf II hastalarda da kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to evaluate skeletal, dental and soft-tissue effects of Forsus? Fatigue Resistant Device in growing Class II Division 1 individuals.The sample consisted of 25 patients (16 males, 9 females), with mean age of 11 years 10 months ± 10 months. Skeletal and dental Class II Division 1 malocclusion, normal or mildly prognathic maxilla, retrognathic mandible, prepubertal growth period, normal or low angle growth pattern, permanent dentition, and minimum crowding were patient selection criteria.Lateral cephalograms and hand-wrist radiographs were taken at the start of treatment (T0), before the application of the FRD (T1), and after the removal (T2).We accepted the changes between T0-T1 as control values and compared with the changes between T1-T2.Skeletally, the FRD restrained the maxilla. Condylar growth and total mandibular length were not affected. Lower anterior face height increased slightly.Dentally, retraction and extrusion of the upper incisors, distalization of the upper molars, protrusion and intrusion of the lower incisors, mesialization of the lower molars, clockwise rotation of the occlusal plane and a reduction in overjet and overbite were observed.Even though upper lip retraction was the only significant change, soft-tissue profiles favorably improved.As a result, since the Cl II corrections were achieved mostly through dentoalveolar changes rather than skeletal, the FRD can also be used in nongrowing Class II patients taking low angle growth pattern and dentoalveolar retrusion as decisive criteria.