Alfa lipoik asid ve silymarinin mesane çıkım obstrüksiyonu üzerine etkisi
Effect of alpha lipoic acid and silymarine on bladder outlet obstruction.
- Tez No: 267754
- Danışmanlar: PROF. DR. TURGUT DÖNMEZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Üroloji, Urology
- Anahtar Kelimeler: Rat, mesane, I/R, MDA, TNF, IL?6, Real Time PCR, iNOS, apoptozis, ALA, Silymarin, rat, bladder, I/R, MDA, TNF, IL-6, Real Time PCR, iNOS, apoptosis, ALA
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Üroloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 151
Özet
Mesane çıkım obstrüksiyonunda, siklik iskemi reperfüzyon (İ/R) hasarına bağlı olarak mesane disfonksiyonu gelişmektedir. Çalışmamızda MÇO sonucu gelişen mesane hasarını göstermeyi ve alfa lipoik asid ile silymarin kullanarak mesaneyi bu hasardan korumayı amaçladık. Bu deneysel çalışmada toplam 32 adet spraque Dawley cinsi rat kullanıldı. Her deney grubunda 8 adet rat olacak şekilde toplam 4 grup oluşturuldu. Grup 1: kontrol, Grup 2: sham grubunda herhangi bir tedavi uygulanmadan 4 hafta boyunca mesane çıkım obstrüksiyonu oluşturuldu. Grup 3: mesane çıkım obstrüksiyonu sonrası 4 hafta boyunca alfa lipoik asid 100mg/kg'dan intraperitoneal (ip) uygulandı. Grup 4: mesane çıkım obstrüksiyonu sonrası 4 hafta boyunca silymarin 25mg/kg'dan ip olarak uygulandı. Deney sonunda tüm gruplardaki ratların mesaneleri cerrahi olarak çıkarıldı. Mesane ağırlıkları, serum ve dokuda MDA, TNF-?, IL?6, Tip 1 ve Tip 3 kollajen, düz kas oranı incelendi. TUNEL yöntemiyle apoptozis ve Real Time PCR ile iNOS düzeyi belirlendi. ALA ve silymarinin mesane ağırlıklarını koruduğu, doku ve serumda MDA, TNF-? düzeylerini azalttığı ancak IL?6 üzerine etkisinin olmadığı görüldü. ALA'nın silymarine göre mesane düz kas kollajen oranını daha iyi koruduğunu ve daha güçlü antiapoptotik etki gösterdiğini bulduk. ALA' nın iNOS düzeyini azaltarak oksidan hasardan mesaneyi koruduğunu tespit ettik. Mesane çıkım obstrüksiyonunda, antioksidan ajan kullanımının mesane fonksiyonlarının korunmasında etkili olduğunu ve tedavide yer alması gerektiğini bu çalışmayla gösterdik.
Özet (Çeviri)
Bladder dysfunction occurs due to cyclic ischemia reperfusion (I/R) damage in bladder outlet obstruction (BOO). In our study, we aimed to show bladder damage results from BOO and to prevent bladder from this damage by using alpha lipoic acid and slymarine. Total 32 Sprague Dawley rats were used in these experiments. There were 4 study groups, with 8 rats in each group. Group 1: control; Group 2: sham, BOO-maintained for 4 weeks with no treatment; Group 3: intraperitoneal (ip) 100 mg/kg alpha lipoic acid treated for 4 weeks after BOO; Group 4: ip 25 mg/kg slymarine treated for 4 weeks after BOO. After completion of experiments, bladders of all rats from all groups are removed surgically. Bladder weights; MDA, TNF-?, IL-6 and Type 1 and Type 3 collagen levels in serum and tissue; and smooth muscle proportions in tissue were evaluated. Apoptosis was determined by TUNEL method and iNOS levels were determined by real Time PCR. It was found that ALA and slymarine maintained bladder weights and decreased MDA and TNF-? levels in serum and tissue, but had no effect on IL-6 levels. ALA was better maintained bladder smooth muscle collagen proportion and had more potent antiapoptotic effect than slymarine. We found that ALA protects bladder from oxidant damage by decreasing iNOS levels. We concluded that antioxidant agents are effective in maintaining bladder functions in BOO and should be included in the treatment.