Adana ili Yüreğir ilçesi Solaklı Beldesi'nde yaşayanların sağlık, bilgi, tutum ve davranışlarına göçün etkisinin araştırılması
Research into the effect of internal migration on the health, knowledge levels, attitudes and behaviour of inhabitants of The Town Of Solakli, In The District Of Yuregir, Adana region, Turkey
  1. Tez No: 267892
  2. Yazar: HÜRSAN ZORBA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ERTAN KARA
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Halk Sağlığı, Public Health
  6. Anahtar Kelimeler: Göç, Sağlık, Koruyucu Hekimlik, Migration, Health, Preventative Medicine
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 160
Özet
Giriş, AmaçGöç: İnsanların bir ülkeden diğerine ya da bir coğrafi alandan diğerine geçişi, ekonomik, toplumsal, siyasi sebeplerle bireylerin veya toplulukların bir ülkeden başka bir ülkeye, bir yerleşim yerinden başka bir yerleşim yerine gitme işidir ve çağımızın en önemli toplumsal olgulardan biridir. Çalışmamızda; Adana İli Yüreğir İlçesi Solaklı Beldesinde yaşayan insanların sağlık ile ilgili bilgi, tutum ve davranışlarının saptanması, göç etme durumları ve zamanlarına göre sağlık ile ilgili bilgi, tutum ve davranışlarına göçün etkisi olup olmadığının incelemesi ile şu andaki durumun saptanması ve daha sonra yapılacak projelere ışık tutması amaçlanmıştır.Gereç, YöntemBu araştırma Adana İl'i Solaklı Beldesi'nde ve köylerinde yaşayan kişilerde yapılan kesitsel, tanımlayıcı bir çalışmadır. Solaklı beldesi ve köylerinde toplam 1137 hane olduğu saptanmıştır. %95 güven aralığında, %5 hata payı ile örneklem büyüklüğü 287 hane olarak hesaplanmıştır. Anketler 355 hanede yaşayan hane halkı reisi olan erkek/kadın ve/veya onun evli olduğu kişiyle, toplam 684 birey ile yapılmıştır. İstatistiksel analiz Epi- info 6 ve SPSS 11.5 programı kullanılarak yapılmıştır.BulgularAraştırmamıza katılan erkeklerin ortanca yaşı 38, kadınların 34 olduğu görülmektedir. Göç eden erkeklerin evlenme yaş ortalaması 22,5±5,5, kadınlarda 18,1±3,8 olduğu saptanmıştır. Göç eden kadınların %30,3'ünün eşi ile akraba olduğu görülmektedir. Göç etmeyen kadınların evlerinde 4,8 kişinin yaşamakta olduğu görülmektedir. Göç eden kadınlarda okuryazar olmayanların oranı % 54,3, göç eden erkeklerde ilkokul mezunu oranı % 54,4olarak bulunmuştur.Araştırmamıza katılan % 76,6 erkeğin, % 89,3 kadının Solaklıya göç ederek geldikleri saptanmıştır. Erkeklerin en sık (% 44,8) göç etme nedeninin ekonomik nedenler, kadınların ise en sık (% 53,6) göç etme nedeni ailevi nedenlerle gerçekleştirdiği saptanmıştır. Erkeklerin ve kadınların en çok göç ettikleri yerlerin Adıyaman, Diyarbakır, Adana ve Şanlıurfa olduğu öğrenilmiştir.Araştırmamızda kadın başına düşen çocuk sayısı ortalama 4,01±2,5 olduğu saptanmıştır. Araştırmaya katılan hamile olmayan kadınların % 58,3'ünün aile planlaması yöntemi kullandığı öğrenilmiştir. Doğum yapmış kadınların % 66,1'inin doğum öncesi bakım aldığı ve en sık sağlık personeline başvuruda bulunduğu öğrenilmiştir. Evde doğum yapanların % 99,1'i göç etmiştirAraştırmaya katılan evlerde 65 yaş ve üstü 69 kişi bulunmaktadır. Bu kişilerin yaş ortalaması 71,3±6,3'dür. Bu yaşlıların %82,7'si kişisel ihtiyaçlarını kendisi karşılamaktadır. % 53,6 yaşlıda en az bir kronik hastalık bulunduğu öğrenilmiştir. % 85,5 yaşlının herhangi bir yere bağımlı olmadan yaşadığı öğrenilmiştir.SonuçSağlığın iyileştirilmesi için yöneticilere, sağlık personeline ve beldede yaşayanlara büyük işler düşmektedir, sektörler arasında ve halk ile işbirliği yapılmalı, sorunları önlemek ve azaltmak için koruyucu sağlık politikaları oluşturulmalıdır.
Özet (Çeviri)
Introduction and ObjectivesMigration is the movement of individuals or social groups from one country to another, or between geographical regions, which is caused by economic, social or political factors. It is one of the most important phenomena affecting modern societies. Our project involved researching the effect of migration on the health, knowledge levels, attitudes and behaviours of inhabitants of the town of Solakli, in the district of Yuregir, Adana region, Turkey. The objective was to establish whether migration patterns had in fact affected these indicators amongst the population, and to provide a basis for further research projects into this subject in the future.Materials and MethodsThe research involved conducting a cross-sectional and descriptive study of the inhabitants of Solakli town and its surrounding villages. It was established that the town of Solakli consists of 1137 houses. Prior to the research, with a 95% confidence interval and a 5% margin of error, due to lack of statistical information. The minimum sample was established to be 287 houses. This was achieved by completing questionnaires with 684 heads of households (whether male, or female) or persons who were married to the accepted head of the house. The statistical analysis was performed using EPI INFO-6 and SPSS 11.5 software.ResultsThe median age of males included in the study was 38, and that of female participants was 34. The mean age for marriage for migrant males was 22.5 + 5.5 and for females was 18.1 + 3.8. Amongst migrant females, 30.3 % were found to be married to relatives. On average, migrant females lived in households consisting of 5.9 people. The illiteracy rate amongst migrant females was found to be 54.3 %. Only 54.4 % of migrant males finished primary school.We established that 76.6 % of males and 89.3 % of females participating in our research had migrated to the area. The most common (44.8 %) motivation for migration among males was economic, whereas for females the most common (53.6 %) factor was family reasons. The most common places from which migrants were found to have come were Adiyaman, Diyarbakir, Adana and Sanliurfa.The average birth rate amongst women in the research was established to be 4.01 % + 2.5. Amongst non-pregnant female participants in the research, 58.3 % used family planning methods. 66.1 % of women who had given birth had had pre-natal care, which was mostly provided by healthcare professionals. 99.1 % of women who gave birth at home were migrants.A total of 69 participants were aged 65 or above. The mean age of these people was 71.3 + 6.3. 82.7 % of these elderly people were able to take care of themselves. 53.6 % of these people suffered from at least one chronic disease. 85.5% of them were found to be living independently.ConclusionAccording to our results; there needs to be coordination between the public and various sectors, and healthcare policies need to be implemented in order to minimise or prevent health problems in the area.