Demir eksikliği anemisi olan çocuklarda kalp yetersizliği tanısında ve tedaviye yanıtın izleminde serum nt-probnp düzeyinin klinik önemi
Heart failure in the diagnosis and treatment in children with iron deficiency anemia response follow the clinical significance of the level of serum nt-probnp
  1. Tez No: 267963
  2. Yazar: SERAP TEKİN NAS
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜLENDAM KOÇAK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kardiyoloji, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Cardiology, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Demir eksikliği anemisi, Kalp yetmezliği, NT-proBNP, Çocuk, iron deficiency anemia, cardiac failure, NT-proBNP, child
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 141
Özet
AMAÇDEA'lı çocuklarda KY'yi asemptomatik dönemde tanımak için, NT-proBNP'nin biyokimyasal belirteç olarak klinik öneminin belirlenmesi ve KY'yi değerlendirmede kullanılan Ross skoru ile NT-proBNP değeri arasında anlamlı bir ilişkinin olup olmadığının belirlenmesini amaçladık.GEREÇ VE YÖNTEMLERÇalışmamız, İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalında Mayıs 2009-Temmuz 2010 tarihleri arasında gerçekleştirildi. Pediyatri polikliniğine başvuran ve yapılan muayene ve tetkikler sonucunda DEA tanısı alan, yaşları 10 ay ile 204 ay arasında değişen 96 DEA'lı çocuk hasta grubu (grup-1 ve grup-2) ve pediyatri polikliniğine kontrol amaçlı başvuran 42 sağlıklı çocuk (grup-3) kontrol grubu olarak belirlenerek prospektif olarak değerlendirildi. Çalışmaya alınan hastaların 30 tanesi izlemde çalışma kriterlerini sağlamadıkları için çalışmadan çıkarıldı. KY bulgusu olmayan 49 hasta (Grup 1) oral demir preperatları ile tedavi edildi. Fizik muayene bulgularına göre KY bulguları olan 17 hasta ise (grup 2) eritrosit transfüzyonu ile tedavi edildi. Oral tedavi edilen hasta grubu (grup 1) tedavinin 4.-5. ayında, eritrosit transfüzyonu yapılan grup (grup 2) ise transfüzyon yapıldıktan 1 hafta sonra kontrole çağrıldı. Hastalardan tedavi öncesi ve sonrası NT-proBNP çalışıldı. Yine tedavi öncesi ve sonrası ekokardiyografik verileri ve Ross klasifikasyonuna göre evreleri kaydedildi.BULGULARGrup 1; 22 (% 44,9) kız, 27 (%55,1) erkek; Grup 2; 11 (%64,7) kız, 6 (%35,3) erkek hastadan oluşuyordu. Grup 3 ise 26 (%61,9) kız, 16 (%38,1) erkek sağlıklı çocuktan oluşuyordu. Grup I'de bulunan hastaların yaş ortalaması 61,9±67,2 ay, grup II'de bulunan hastaların yaş ortalaması 112,3±69,2 ay, grup III'de bulunan hastaların yaş ortalaması ise 81,7±37,7 ay bulundu. Kontrol grubunda yaşa ve cinsiyete göre NT-proBNP değerleri arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık görürülmedi. Hasta grubunda tedavi öncesi NT-proBNP değerleri ve Hb değerleri arasında istatistiksel olarak anlamlı negatif ters bir ilişki bulundu (p:0,004 r:-0,346). Hasta grubunda tedavi öncesi ve tedavi sonrası ölçülen NT-proBNP düzeyleri karşılaştırıldığında yükselen Hb değerlerine paralel olarak NT-proBNP'nin düşüş sergilediği görüldü. Tedavi sonrası NT-proBNP düzeylerinin kontrol grubu ile farksız olduğu tespit edildi (p:0,405). Hasta grubunun tedavi öncesi Ross skoru ile NT-proBNP değerleri arasında pozitif yönde anlamlı doğrusal korelasyon olduğu saptandı (p:0,015; r:0,299). Tedavi öncesi hasta ve kontrol grubunun EF değerleri karşılaştırıldığında hasta grubunun kontrol grubuna göre daha yüksek EF değerlerine sahip olduğu tespit edildi. Hasta grubunun tedavi öncesi EF, LVIDD ve E/A oranları ile NT-proBNP düzeyleri arasında anlamlı istatistiksel ilişki bulunamadı.SONUÇÇalışmamızdaki bulgulara göre demir eksikliği anemisi olan çocuklarda NT-proBNP, kalp yetmezliği belirtilerinin kliniğe yansıması ve bu değişikliklerin ekokardiyografik olarak saptanmasından daha erken dönemlerde yükselmeye başlamaktadır. NT-proBNP ölçümü, demir eksikliği anemili hastalarda kalp yetmezliğinin erken tanısına ve tedavisinin doğru şekillendirilmesine olanak sağlayan, çabuk sonuçlanan serolojik bir belirteç olarak klinikte kullanılabilir. Çalışmamızın sonuçlarına göre hastalara asemptomatik dönemde eritrosit transfüzyonu yapmanın sağlayacağı yararın, oluşturabileceği potansiyel risklerden daha az olacağı düşünüldü.
Özet (Çeviri)
OBJECTİVESWe planned this research for identification of cardiac failure in children with iron deficiency anemi during the asymptomatic period, identifying the clinical importance of NT-proBNP as a biochemical marker and investigating whether there exists any significant association between Ross scoring for cardiac failure evaluation and NT-proBNP.MATERIAL AND METHODSThe study was held in Malatya İnönü University Pediatrics Department between may 2009 and july 2010. 96 pediatric age group patients who applied to the pediatrics polyclinics and diagnosed as iron deficiency anemia, aging between 10 months and 204 months were included in the study groups (group-1 and group-2). 42 healthy children applied to the pediatrics policlinics for control purposes were included in the control group (group-3). The study was held in prospective manner. 30 members of the study group were excluded from the group due to unability to fulfill the study criteria. 49 patients having no cardiac failure findings (group-1) were treated with oral iron supplements.17 patients manifesting cardiac failure based on the physical examinations (group 2) were treated with erythrocyte transfusions. Orally treated patient group (group-1) were called for control after 4-5. months from the beginning of the oral treatment. The patient group which erythrocyte transfusion were given (group-2) were called for control one week after the transfusion. NT-proBNP levels were examined before and after the treatment. Echocardiographic evaluations and Ross classification were done before and after the treatment.FINDINGSStudy groups consisted; Group 1: 22 (% 44,9) female, 27 (%55,1) male, Group 2: 11 (%64,7) female, 6 (%35,3) male patients. Group 3 consisted 26 (%61,9) female, 16 (%38,1) male healthy children. The mean age and standart deviations of the groups were; group 1: 61,9±67,2 months, group 2: 112,3±69,2 months, group 3: 81,7±37,7 months, Among the control group, NT-proBNP values were examined and no statistical significance based on the age and sex differences were found. The pre-treatment patient group NT-proBNP values and Hb levels showed statistically significant and inverse relation (p:0,004 r:-0,346). The patient group NT-proBNP levels before and after the treatment were evaluated; NT-proBNP level decrease in paralel with rise of Hb levels were noted. After treatment NT-proBNP levels were found to be similar with the control group (p:0,405). The patient group pre-treatment Ross scores and NT-proBNP levels showed significant positive linear correlation (p:0,015; r:0,299). Compared to the controls the pre-treatment patient group EF values were significantly higher. Pre-treatment EF, LVIDD and E/A ratios of the patient group and NT-proBNP levels were compared and no statistical significance were found.CONCLUSIONBased on our findings, in children with iron deficiency anemia, levels of NT-proBNP begin to rise earlier than the appearance of clinical findings and echocardographic definiton of cardiac failure. NT-proBNP measurement, a fast serological marker, may be used clinically for early definition and proper treatment of the cardiac failure in cases with iron deficiency anemia. Based on our findings, the benefits of the erythrocyte transfusion supplementation of the patients during the asymtmatic period are lower than the potential hazards.