Üniversite öğrencilerinin bağlanma biçemleri ve kişilik bozuklukları
Attachment styles and personality disorders in young people
  1. Tez No: 267986
  2. Yazar: FATMA EVRİM ERDOĞAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ESKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Bağlanma kuramı, bağlanma biçemleri, kişilik bozuklukları, Attachment Theory, attachment styles, personality disorders
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
Kişilik, gelişimi ve normalden farklı gelişen kişilik örüntüleri psikoloji literatüründe sıkça incelenen bir konu olmuştur. Bolwby tarafından ortaya atılan Bağlanma kuramı ise kişiliğin ve kişilerarası ilişkilerin gelişiminde yaşam boyu etkililiği devam ettiren bir gelişim kuramı olarak ele alınmaktadır. Bu çalışmanın amacı yetişkin bağlanma stillerinin kişilik bozuklukları ile ilişkisini Türk örnekleminde incelemektir. Çalışmaya Aydın ve çevresindeki çeşitli üniversitelerde okumakta olan 511 kız (% 66,1), 262 erkek (%33,9) olmak üzere 773 öğrenci katılmıştır. Katılımcıların bağlanma biçemleri Yakın İlişkilerde Yaşantılar Envanteri?II (YİYE-II), kişilik bozuklukları ise DSM-IV ve ICD-10 Kişilik Testi (DIP-Q) ölçülmüştür. Ölçekler öz bildirim yolu ile uygulanmıştır. Yapılan analizler sonucunda bağlanma biçemleri, kişilik bozukluğu yaygınlığı ve bağlanma biçimleri ile kişilik bozuklukları arasındaki ilişki incelenmiştir. Buna göre daha çok saplantılı ve korkulu olmak üzere güvensiz bağlanan kimselerde kişilik bozukluğu daha yüksektir. Kişilik bozukluğu ile güvensiz bağlanma arasında pozitif yönlü bir ilişki olduğu bulunmuş olmakla birlikte kadınlar ve erkekler arasında bağlanma stilleri açısından bir fark gözlenmemiştir. Benzer şekilde kadınlarla erkekler arasında da kişilik bozuklukları açısından bir fark yoktur.
Özet (Çeviri)
Personality, development of personality and personal patterns which grow up abnormally are often studied in literature of psychology. Attachment theory, proposed by Bolwby, is a development theory which explains lifetime developments of personality and interpersonal relationships. The goal of this study is to observe the connection between adult attachment styles and personality disorders in Turkish sample. During the study, 773 students (511 girls (% 66.1), 262 boys (%33.9) from different universities around Aydın providence participated creating statistical data. Participants? attachment styles and personality disorders are measured with Experiences in Close Relationship Inventory-II (ECR-II) and ICD-10 Personality test, respectively. Statistical data are collected by self reporting of participants. After analysis of collected statistical data, prevalence of attachments styles and personality disorders, relationship between attachment styles and personality disorders are investigated. Based on results of analysis, it was found that insecurely attached person with more preoccupied and fearful has higher personality disorders. Also positive relationship between insecure attachment and personality disorders is found but no difference is observed between male and female attachments. Also personality disorders level of male and female participants shows no significance.