Geri Dön

Beyin tümörlerinin 3T MR fosfor spektroskopi ile değerlendirilmesi

Beyin tümörlerinin 3T MR fosfor spektroskopi ile değerlendirilmesi

  1. Tez No: 267994
  2. Yazar: FATMA BURCU YETİMOĞLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖZGÜR KILIÇKESMEZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
  13. Sayfa Sayısı: 63

Özet

AMAÇ:Fosfor manyetik spektroskopi ATP, membran fosfat gibi beyin metabolitleri ve intrasellüler pH' ın in vivo ve noninvaziv ölçümünü sağlayan bir yöntemdir. Yapılan çeşitli araştırmalarda normal beyin dokusu ve beyin tümöründe fosfat metabolit miktarında fark olduğu anlaşılmıştır. Pi/PCr ve B-ATP/PCr değerlerindeki yükselmeler oksijen yetersizliğini belirlerken, PME ve PDE değerlerindeki yükselmeler membran sentez ve yıkımının göstergeleridir. Biz bu çalışmada normal volunter ve beyin patolojisi olan hastaların beyin fosfat metabolitleri arasındaki farkları ortaya koyduk.Gereç ve Yöntem:ÇAlışmaya 8 normal gönüllü ve 5 hasta dahil edildi. Tüm ölçümler 3T Philips MRG cihazında yüzey fosfor O-140 koil kullanılarak gerçekleştirildi. Olgulardan tümörlü veya normal bölgelerde 3x3x3 cm3 boyutunda tek vokselde fosfor spektroskopi verisi alındı. Her spektra gerekli faz düzeltmesi yapıldıktan sonra 10-15 Hz Gaussian filtraden geçirildi. Sonra spektranın baseline düzeltmesi yapıldı. PCr pik yeri 0 ppm referans noktası olarak belirlendi. PE (6.77 ppm), PCh (6.23 ppm), Pi (4.8 ppm), GPE (3.48 ppm), GPC (2.95 ppm), ATP piklerinin intensiteleri ve intarsellüler pH değerleri AMARES programı ile hesaplandı.Sonuç: Fosfor spektroskopi standart proton spektroskopiden farklı olarak özel sekans gelişimine gerek olmadan dokudaki oksijen yetersizliği ve asidite hakkında direkt bilgi sağlamaktadır. Ayrıca, H spektroskopide membran yapım ve yıkımı aynı Cho piki ile ifade edilirken, fosfor spektroskopi PME ve PDE piklerini birbirinden ayırt edebilerek membran sentez ve yıkım değerlerinin ayrı ayrı ölçümüne olanak sağlamaktadır. Daha fazla sayıda olgu ile yapılacak çalışmalarımız fosfor spektroskopinin hem normal beyindeki, hem de çeşitli beyin patolojilerindeki değerlerinin daha doğru ve tekrarlanabilir olmasına olanak sağlamaktadır.

Özet (Çeviri)

Purpose:Phosphorus Magnetic Rezonans Spectroscopic Imaging (31 P MRS) is kind of in vivo and noninvasive MR spectroscopic imaging technique that provides quantitative information about the ATP, membrane phosphate and pH within a given region of interest. the previous studies have shown phosphorus metabolite level differences between the brain tumors and healthy brain tissue. Icrease of Pi/PCr and B-ATP /PCr shows oxygen insufficiency and increase of PME and PDE shows membrane synthesis and breakdown. In this study we showed phosphorus metabolite differences between normal volunteers and brain tumoral pathogenesis.Material and Methods:We had 5 brain tumor pathology and 8 normal volunteers in our study. We used 3T Philips MR and surface P-140 coil. In tumoral and normal sides we got 3x3x3 cm3 singel voxel phosphour spectroscopy. We did baseline correction to spectrospcpy. we did 10-15 Hz Gaussian filtration to every spectra.The prencances of each peak send to AMARES program and then it is optimized. PCr is singlret located at 0 ppm as reference point. PE (6.67ppm), PCh (6.23 ppm), Pi (4.8ppm), GPE (3.48ppm), GPC (2.95ppm), ATP peaks and intarcellular pH values were calculated in AMARES programe.Results:Phosphor spectroscpy differ from proton spectroscopy in that it provides information about oxygen insufficiency an asidity without requiring a special secans. and in H spectroscopy both membrane synthesis and breakdown are shown in Cho but in phosphour spectroscopy information about membrane synthesis and breakdown are prowided PME and PDE separetly. We want to continue this study with more patients for getting more information about normal volunteers and brain tumor patients with phosphour spectroscopy.

Benzer Tezler

  1. Compressed sensing data acquisition and reconstruction for fast phosphorus magnetic resonance spectroscopic imaging

    Hızlı fosfor manyetik rezonans spektroskopik görüntüleme için sıkıştırılmış algılama ile veri alımı ve geri çatma

    GÖKÇE HALE HATAY

    Yüksek Lisans

    İngilizce

    İngilizce

    2014

    Mühendislik BilimleriYeditepe Üniversitesi

    Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı

    YRD. DOÇ. DR. ESİN ÖZTÜRK IŞIK

  2. Non-astrositik primer santral sinir sistemi tümörlerinde DSC perfüzyon MR görüntüleme

    DSC perfusion MR imaging in non-astrocytic primer central nervous system tumors

    HUSEYN GULIYEV

    Tıpta Uzmanlık

    Türkçe

    Türkçe

    2017

    Radyoloji ve Nükleer TıpEge Üniversitesi

    Radyoloji Ana Bilim Dalı

    PROF. ÖMER KİTİŞ

  3. 3T MR cihazında glial tümörlerin evrelendirilmesinde difüzyon tensör görüntülemenin etkinliği

    Diffusion tensor imaging effectiveness for staging the glial tumors at 3 Tesla MRI

    DUYGU KARA

    Tıpta Uzmanlık

    Türkçe

    Türkçe

    2010

    Radyoloji ve Nükleer TıpYeditepe Üniversitesi

    Radyodiagnostik Ana Bilim Dalı

    YRD. DOÇ. DR. ÖZGÜR KILIÇKESMEZ

  4. Posterior fossa tümörlerinde meydana gelen değişikliklerin yapısal MRG ve difüzyon görüntüleme ile pre ve post operatif incelenmesi

    Pre and post-operative evaluation of the changes in posterior fossa tumors by structural MRİ and diffusion imaging

    ALPEN ORTUĞ

    Doktora

    Türkçe

    Türkçe

    2020

    Anatomiİstanbul Medipol Üniversitesi

    Anatomi Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. NESLİHAN YÜZBAŞIOĞLU

  5. Böbrek üstü bezinde adenom-metastaz ayırıcı tanısında Difüzyon Tensor Görüntülemenin etkinliği

    Valueof DTI in differentation ofadrenal gland lesions

    YÜKSEL IŞIK

    Tıpta Uzmanlık

    Türkçe

    Türkçe

    2010

    Radyoloji ve Nükleer TıpYeditepe Üniversitesi

    Radyoloji Ana Bilim Dalı

    YRD. DOÇ. DR. BENGİ GÜRSES