Kızılcahamam jeotermal merkezi ısıtma sistemi ile klasik merkezi ısıtma sisteminin karşılaştırılması
Comparison of Kızılcahamam geothermal central heating with classical central heating system
- Tez No: 268124
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. KURTULUŞ BORAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Enerji, Mühendislik Bilimleri, Energy, Engineering Sciences
- Anahtar Kelimeler: Jeotermal Enerji, Klasik merkezi Isıtma, Sistemlerin karşılaştırılması
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 136
Özet
Artan dünya nüfusu ve rekabet enerji talebini de arttırmaktadır. Konvansiyonel enerji kaynaklarının tükenmesi ve bu talebi uzun süre karşılayamayacak olması dünyayı alternatif enerji kaynaklarına yöneltmiştir. Yenilenebilir ve tamamen çevre dostu olan jeotermal enerji, geniş kullanım alanlarıyla alternatif enerji kaynakları arasında öne çıkmaktadır. Jeotermal enerji bakımından zengin olan ülkemizde bu kaynaklardan verimli bir şekilde faydalanmak için çalışmalar yapılmaktadır. Ülkemizde jeotermal enerjinin en çok kullanıldığı alanlardan biri de jeotermal merkezi ısıtma sistemleridir (JMIS).Bu çalışmada, Kızılcahamam jeotermal merkezi ısıtma sisteminin ekonomik ve teknolojik analizi yapılmıştır. Daha sonra bu veriler, Kızılcahamam JMIS'ye eşdeğer doğalgazlı klasik merkezi ısıtma sistemiyle(KMIS) karşılaştırılmıştır. JMIS'lerin KMIS'lere göre daha ekonomik olduğu ve tamamen öz kaynaklarla işletilebildiği belirlenmiştir. Ayrıca çevresel etkiler açısında yine JMIS'nin KMIS'ne göre üstün olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The increasing world population and competition also increases the demand to energy. The exhaustion of conventional energy sources and being unable to meet such a demand for a long time directed the world to alternative energy sources. Geothermal energy as a renewable and completely environment friendly energy source steps forward among alternative energy sources with its wide range of use. In our country, having a rich geothermal energy source, there are some studies performed to benefit from these sources in the best manner. One of the fields where geothermal energy is used in our country is the geothermal central heating systems (JMIS).In this study, Kızılcahamam Geothermal Central Heating System is analyzed in economically and technologically. Afterwards, these data are compared with natural gas central heating system (KMIS) which is equivalent to Kızılcahamam JIMS?S. It is detected that JIMSs are more economical than KMIS and they are operable completely by means of own sources. Besides, regarding the environmental effects, it is detected that JIMSs are again superior comparing to KMISs.Key Words : Geothermal Energy, Clasic central heating System, Comparison of systems