Al0.47Ga0.53N Schottky fotodedektör yapının optik ve morfolojik özellikleri
The optical and morphological properties of Al0.47Ga0.53N Schottky photodetector
  1. Tez No: 268125
  2. Yazar: MEHMET ŞEFTALİCİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ÇAKMAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: AFM, AlGaN, surface, detector
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 59
Özet
Bu tez çalışmasında, Al0.47Ga0.53N üçlü alaşımının oda sıcaklığında, 800, 900, 960 C' de 240 sn tavlama işlemleri uygulanarak, yüzey morfolojisi ve PL spektrumundaki değişim incelenmiştir. Her bir tavlama işleminden sonra alaşımın karakterizasyonu için Atomik Kuvvet Mikroskobu (AFM) ve Fotolüminesans (PL) teknikleri kullanıldı. Tavlama sıcaklığına bağlı olarak yüzey pürüzlülüğü önemli ölçüde azaldı ve PL şiddetinde de tavlamaya bağlı olarak önemli bir artış gözlendi.Anahtar Kelimeler : AFM, FL, AlGaN, yüzey, dedektör
Özet (Çeviri)
In that thesis work triple alloy of Al0.47Ga0.53N in the room temperature, by applying annealing operation at 800, 900, 960 C in 240 second, surface morphology and the change is examined in PL spectrum. After every anneling operation fort he characterization of ally Atomic Force Microscopy (AFM) and photoluminenescence (PL) technigues are used. Connected to annealing temperature surface roughening is decreased in a big amount and according to annealing an important increasement is observed.