Farklı bitki ekstraktlarının Aspergillus parasiticus gelişimine etkisinin araştırlıması
The research about the effect of different plant extracts on the growth of Aspergillus parasiticus
- Tez No: 268399
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FİGEN DAĞLIOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
- Anahtar Kelimeler: Aflatoksin, Aspergillus parasiticus, Bitki ekstraktı
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Namık Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 38
Özet
Bu araştırmada, bitki ekstraktlarının (kekik, biberiye, altın çiçeği) aflatoksin oluşturan küfler üzerine etkileri incelenmiştir. Bu amaçla in vitro çalışması yapılmıştır. Bu çalışmada bitki ekstraktlarının Aspergillus parasiticus NRRL 2999 ve 465 suşları üzerine etkisi araştırılmıştır. İn vitro çalışmasında %2, %5 ve %10 oranında bitki ekstraktlı besiyerine Aspergillus parasiticus NRRL 465 ve 2999 suşlarından ayrı ayrı ve çift paralel olarak 3 nokta ekim yapılmıştır. Araştırma sonucunda, kekik ekstraktının bu küfler üzerinde inhibitör etkide bulunduğu, ancak biberiye ve altın çiçeği bitkisinin bu tür bir etkiye sahip olmadığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this research, effects of plant extracts on the mould which occurance aflatoxin were investigated. For this purpose, studied in vitro analyse. Effects of plants extracts on Aspergillus parasiticus NRRL 2999 ve 465 investigated in in vitro analses. Aspergillus parasiticus NRRL 465 ve 2999 several inoculated with 3 point on plant extract medium content %2, %5 and %10 rates. The result of in this study show that although the essantial oils of Origanum onites had strong antifungal activity, Rosmarinus officinalis and Helichrysum arenarum extracts did not showed antifungal activity on Aspergillus parasiticus NRRL 465 and 2999.Keywords : Aflatoxin, Aspergillus parasiticus, Plant extract